ГоловнаПолітика

Верховний Суд прийняв рішення з приводу судді, яка понад рік не ходила на роботу

Суддя була без повноважень.

Верховний Суд прийняв рішення з приводу судді, яка понад рік не ходила на роботу
Фото: Zik

Відсутність повноважень на здійснення правосуддя не звільняє суддю від обов'язку приходити на роботу. До такого висновку прийшов Верховний Суд під час розгляду справи про відмову Вищої ради правосуддя внести подання Президентові на призначення судді Чернівецького окружного адміністративного суду.

Зокрема, в рішенні Верховного Суду, прийнятому 25 січня 2018 року, сказано, що фактичною підставою для відмови у внесенні подання Президентові про призначення позивача на посаду судді була її відсутність на роботі понад рік, як вважає ВРП, без поважних причин.

Як пояснила позивачка, її відсутність на роботі була зумовлена важливими причинами - важкою хворобою батьків.

Згідно з матеріалами справи, в період, коли суддя не виходила на роботу, п'ятирічний термін повноважень на посаді судді минув, проте питання про призначення її на цю посаду безстроково в той час не було вирішене. Фактично позивач, хоч і без повноважень на здійснення правосуддя, однак на посаді судді Чернівецького окружного адміністративного суду, не виходила на роботу понад рік.

Крім того, Верховний Суд встановив, що про справжні причини своєї тривалої відсутності на роботі суддя не повідомляла керівництво суду, в якому вона працювала, незважаючи на неодноразові спроби контактувати з нею і з'ясувати ці причини. При цьому офіційні документи, що засвідчують наявність у позивачки законних підстав не відвідувати роботу (відпустка, листок тимчасової непрацездатності), відсутні.

З цього приводу ВС зазначив, що відсутність повноважень на здійснення правосуддя не звільняє суддю від дотримання інших вимог законодавства і загальноприйнятих правил поведінки. Така поведінка позивача (не виходити понад рік на роботу і не повідомляти про це керівництво суду), крім того, що є неправомірною, є ще й неприйнятною з огляду на ту посаду, яку вона займає.

На засіданні ВРП позивачка відмовилася пояснювати причини своєї відсутності, що, зокрема, дало відповідачу підстави для однозначного висновку про те, що вона не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики.

Нагадаємо, 28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя відмовила у внесенні подання Президенту на призначення безстроково судді Чернівецького окружного адміністративного суду Скакун О.П. Як сказано в рішенні ВРП, термін повноважень судді минув 13 травня 2014 року. З грудня 2014-го по січень 2015 року, з травня по грудень 2015-го і з січня по вересень 2016 року судді не було на роботі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram