ГоловнаПолітика

Українських заробітчан назвали "колективним героєм польської економіки"

У рейтингу "50 найвпливовіших людей польської економіки" українські іммігранти посіли друге місце.

Українських заробітчан назвали "колективним героєм польської економіки"
Фото: telegraf.com.ua

Українці посіли друге місце в рейтингу "50 найвпливовіших людей польської економіки" за версією популярного видання Dziennik: Gazeta Prawna і перебувають між прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким і президентом Польщі Анджеєм Дудою, пише ZAXID.NET.

У польському виданні пояснили друге місце українців тим, що польська економіка розвивається і потребує робочих рук, а найбільше трудових мігрантів у Польщі - з України, і їх кількість постійно зростає.

"Українці - колективний герой польської економіки або, принаймні, важливий і світлий пункт на нашому ринку праці", - пояснили автори рейтингу.

Газета звертає увагу на те, що минулого року польські роботодавці подали 1,7 млн заявок про намір працевлаштувати громадян України, що на третину більше, ніж 2016 року, а з 2014 року це зростання досягло 350%. Газета зазначила, що ця цифра не є тотожною кількості працевлаштованих українців (яких менше), але динаміка зростання "вражає".

 

"Міграційна хвиля зі сходу, крім латання дефіциту робочої сили, позитивно впливає на систему соціального страхування завдяки внескам, які роблять іммігранти.

Станом на кінець вересня 2017 року в ZUS (Управлінні соціального страхування Польщі, - ред.) застрахувалися 308 тис. українців, а їх кількість за рік зросла приблизно на 130 тис.", - зазначає видання.

Акцентується на тому, що вплив українців на польському ринку особливо важливий у контексті демографічних викликів для Польщі. За даними ООН, Польща є однією з країн, де спостерігається швидке скорочення населення, і польське суспільство незабаром стане одним з найстаріших у Європі. У цьому контексті мігранти зі сходу допомагають пригальмувати демографічну проблему Польщі.

При цьому видання зазначає, щойно для українців відкриються кордони багатших країн Західної Європи, "магніт вищих зарплат може потягнути їх за Одер".

Раніше повідомлялося, що згідно з соціологічним дослідженням, переважна кількість українців хотіли б виїхати на заробітки до Німеччини й Польщі.

У грудні екс-президент Польщі Олександр Квасневський заявив, що українські заробітчани допомагають польській економіці.

Як повідомлялося, із січня в Польщі набули чинності нові правила працевлаштування іноземців.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram