ГоловнаПолітика

У НАТО вважають, що Україна стала "чашкою Петрі" для гібридної війни

"Така ситуація може бути потенційно в будь-якій країні, і Україна може навчити, як з цим справлятися".

У НАТО вважають, що Україна стала "чашкою Петрі" для гібридної війни
Фото: Укринформ

В епоху цифрових технологій Україна стала експериментальним місцем для проведення гібридної війни нового покоління, вважає директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова.

Про це вона заявила під час відкриття VІ Київського безпекового форуму для молоді, передає Укрінформ.

"Для того, щоб здобути перевагу в конфлікті, використовуються будь-які військові та не військові засоби й заходи. Якщо сторона усвідомлює, що вона не може виграти в інший спосіб, то вона використовує саме такі альтернативні - асиметричні, гібридні - методи. І думаю, що асиметрія буде тільки посилюватися, і ця гібридність буде тільки розвиватися. І ми це з вами бачимо: Україна стала такою величезною чашкою Петрі - місцем для проведення таких експериментів", - сказала вона. 

На переконання Маронкової, гібридні війни велися протягом усього існування людської цивілізації - лише змінювалися їхні методи і способи. В епоху глобалізації і розвитку технологій гібридна війна була перенесена на новий щабель розвитку, "але, однак, по суті це все те саме".

"Гібридна війна - це не щось нове. Це - просто нова обгортка для того, що вже було, обгортка, яка робить візуально складним те, що є простим. І це завжди було впродовж існування всієї людської цивілізації. Згадайте того самого Троянського коня", - зазначила Маронкова.

Поряд з цим, на думку директора Центру інформації та документації НАТО, Україна отримала неоціненний досвід протидії цій гібридній агресії, яким може поділитися і з іншими країнами. 

"Коли ми говоримо про те, що така ситуація може бути потенційно в будь-якій країні, то Україна навіть може навчити когось, як цьому протистояти, як з цим справлятися", - зазначила вона.

Маронкова зазначила, що в реагуванні на подібні загрози уряди країн ЄС і НАТО повинні спочатку "визнати наявність такої проблеми, такої загрози, щоб ухвалювати певні рішення".

Як повідомлялося, посол США в Україні Марі Йованович вважає, що так звана "гібридна війна" Росії проти України триває вже понад 25 років.  Серед інструментів, які використовувала Росія, Йованович зазначила, зокрема, пропаганду.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram