ГоловнаПолітика

Мін'юст розглядатиме висилання Саакашвілі тільки в Грузію

"Що стосується інших сценаріїв, це компетенція інших органів".

Мін'юст розглядатиме висилання Саакашвілі тільки в Грузію
Министр юстиции Павел Петренко
Фото: zn.ua

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що його відомство розглядатиме питання екстрадиції Михайла Саакашвілі тільки в Грузію. Інші сценарії з видачею політика Польщі або Нідерландам Мін'юст не розглядає.

Про це чиновник сказав у коментарі 112 каналу.

"Зараз у Міністерстві юстиції є запит про екстрадицію цього пана в Грузію на виконання відповідних вироків грузинських судів... Що стосується інших сценаріїв - добровільний виїзд або депортація - це компетенція інших органів, не Міністерства юстиції", - сказав Петренко.

При цьому міністр юстиції наголосив, що для розгляду цього питання йому не вистачає лише висновків екстрадиційної перевірки Генпрокуратури.

"Немає жодних юридичних перешкод для продовження процесу екстрадиційної перевірки за запитом грузинської сторони, який надійшов до Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України. Тому ми зі свого боку будемо діяти виключно в рамках чинного законодавства і міжнародних норм. Очікуємо від органів прокуратури екстрадиційної перевірки, щоб ухвалювати остаточне рішення щодо запиту про екстрадицію цієї особи", - заявив він.

Нагадаємо, що 8 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що після відмови Михайлу Саакашвілі в політичному притулку Україна може його депортувати в Нідерланди, Грузію або Польщу.

Україна отримала від Грузії запит на екстрадицію Саакашвілі ще кілька місяців тому. У середині минулого місяця Мін'юст продовжив термін екстрадиційної перевірки до завершення розгляду в судах справ про позбавлення його громадянства України та відмову в статусі біженця.

5 лютого Київський апеляційний адміністративний  суд відхилив апеляцію Саакашвілі, в якій той просив переглянути рішення Державної міграційної служби відмовити йому в статусі біженця. Рішення набуло чинності, захист збирається подавати касацію.

16 лютого Верховний суд України продовжить розглядати позов Саакашвілі до президента Петра Порошенка про незаконність позбавлення екс-президента Грузії громадянства України.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram