ГоловнаПолітика

Колишній політв'язень українець Афанасьєв відсудив у Росії 2 тис. євро в ЄСПЛ

Захист подавав дві скарги щодо його перевезень у колонію.

Колишній політв'язень українець Афанасьєв відсудив у Росії 2 тис. євро в ЄСПЛ
Геннадий Афанасьев
Фото: facebook.com/HennadiiAfanasiev

Європейський суд з прав людини постановив стягнути з Російської Федерації на користь громадянина України Геннадія Афанасьєва 2 тис. євро.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що захист Афанасьєва подавав дві скарги про пережиті ним нелюдські умови перевезень у тюремних транспортних засобах Федеральної служби виконання покарань РФ.

Правозахисник Ернест Мезак, що подавав звернення Афанасьєва до ЄСПЛ, уточнив, що одне звернення стосувалося перевезень заявника залізницею в тюремну колонію в Сиктивкар, а інше - перевезення із Сиктивкара до Ухти для огляду офтальмологом і назад 2015 року. Йдеться про вкрай низьку площу розміщення, неможливість лягти чи встати в камері на повен зріст, позбавлення сну режимними заходами, брак туалетів, проникнення холодного повітря з вулиці в камери та інші порушення.

За його словами, звернення було подано у квітні-травні 2016 року. Пізніше уряд РФ, не заперечуючи викладених фактів, заявив про завищену суму моральної шкоди. Мезак у відповідь спрямував до ЄСПЛ лист, в якому попросив стягнути на користь Афанасьєва компенсацію моральної шкоди в розміні 7 тис. євро та 5 тис. євро відповідно.

"Я, м'яко кажучи, дуже розчарований. Очевидно, що обрана ЄСПЛ "стратегія" подолання системної проблеми, окремим випадком якої є ця справа Геннадія, прирікає і далі багато і багато десятків тисяч російських ув'язнених на перевезення в нелюдських умовах. Навіщо уряду щось змінювати, якщо простіше відкупитися?", - прокоментував правозахисник.

"ЄСПЛ цілком підтвердив правдивість моїх слів і свідчень щодо моєї долі та умов утримання в кремлівських катівнях і загалом подій, які відбувалися 767 днів мого ув'язнення. Таке рішення - це міцний козир і аргумент у руках на майбутнє, який я буду використовувати проти всіх тих, хто намагається виправдати російську агресію", - написав Афанасьєв у Фейсбуці.

Водночас, він заявив, що "присуджені жалюгідні 2 тис. євро за пережиті мною знущання свідчить лише про те, що суд пішов на поводу у російського уряду".

Нагадаємо, Афанасьєв - кримчанин. Його затримала окупаційна влада Криму 2014 року. Того ж року Мосміськсуд засудив Афанасьєва до 7 років в'язниці за надуманим звинуваченням у терористичній діяльності.

У червні 2016 року Геннадія Афанасьєва та ще одного українця Юрія Солошенка обміняли на одеських журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, які підозрювалися в сепаратизмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram