ГоловнаПолітика

Яценюк закликав Раду внести зміни до закону про Антикорупційний суд

"Президент висловив своє бачення, парламент ще не висловився".

Яценюк закликав Раду внести зміни до закону про Антикорупційний суд
Фото: ukrainian.voanews.com

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк підтримав створення антикорупційного суду в Україні, але вважає, що парламент повинен внести в нього зміни, які відповідатимуть рекомендаціям Венеційської комісії. Про це він сказав у інтерв'ю Українській службі "Голосу Америки".

"Президент висловив своє бачення того, як має бути сформований антикорупційний суд. Парламент ще не висловив свого бачення з цього питання. Учора спікер заявив про те, що в найкоротші терміни законопроект буде включений до порядку денного і я переконаний, що він буде проголосований у першому читанні", - сказав колишній прем'єр-міністр.

Протягом зустрічей з американськими чиновниками під час свого перебування у Вашингтоні цього тижня Яценюк зазначав, що подолання корупції вимагатиме більше, ніж створення антикорупційного суду.

"Ми дискутували з нашими американськими партнерами не тільки про суд як один з інструментів боротьби з корупцією. А про всеосяжну програму боротьби з корупцією", - повідомив він.

В інтерв'ю Яценюк назвав шість чинників, необхідних для подолання корупції в Україні:  

  • Демонополізація економіки.
  • Приватизація державних підприємств, адже "саме там сидять політичні корумповані інтереси".
  • Подолання корупції в системі державних закупівель. "Електронні закупівлі дали можливість розкрити цей ринок і зменшити там корупцію",  - наголосив політик.
  • Реформа правоохоронної системи і системи державної служби. Тут Яценюк, зокрема, відзначив низький рівень заробітних плат держслужбовців. Це питання вирішується в Україні, переконаний Яценюк. "Подивіться на загальний рівень заробітних плат і в армії, і в поліції, для суддів - це ж було дуже важливо - і новий Верховний суд уже отримує не 10 тисяч гривень, а сотні тисяч гривень", - наголосив він.
  • Дерегуляція економіки. "Чим менше впливу держави, чим менше всякого роду ліцензій, дозволів, чим менше механізмів цієї корупційної діяльності, тим менше буде самої корупції", - переконаний політик.
  • Децентралізація. "Для того, щоб передати ресурси з Києва на низ. І ми це зробили. Тоді місцева влада має нести відповідальність перед громадянами, що проживають на цій території, як вона використала ці гроші", - зазначив Яценюк.     
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram