ГоловнаПолітика

МЗС вимагає допустити лікарів до утримуваного в російському СІЗО Павла Гриба

У 19-річного українського ув'язненого проблеми з кровообігом через синдром портальної гіпертензії.

МЗС вимагає допустити лікарів до утримуваного в російському СІЗО Павла Гриба

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з черговою відмовою Російської Федерації допустити українських лікарів до незаконно утримуваного громадянина України Павла Гриба, а також ігноруванням численних звернень Генерального консульства України в Ростові-на-Дону з приводу отримання актуальної інформації про стан його здоров'я.

"Погіршення стану здоров'я Павла Гриба в установі утримання і ненадання медичної допомоги розцінюємо як форму тиску на нього заради отримання необхідних слідству свідчень. Такі дії демонструють ігнорування російською стороною не тільки рішення Європейського суду з прав людини №ECHR - LE2.3r від 6 жовтня 2017 року, а й основоположних прав людини", - йдеться в коментарі міністерства.

У МЗС вимагають негайно допустити українських або іноземних лікарів до Павла Гриба для оцінки стану його здоров'я і надання необхідних медичних рекомендацій.

У відомстві також закликали міжнародних партнерів України посилити дипломатичний тиск на РФ і виступити на захист життя, безпеки і прав громадян України, які незаконно утримуються на території РФ.

Нагадаємо, 1 лютого батько 19-річного Павла Гриба повідомив про важкий стан сина. За його словами, кожен день у російському СІЗО може бути для Павла останнім.

Павло Гриб має проблеми з кровообігом через синдром портальної гіпертензії.

Нагадаємо, про зникнення Павла Гриба в кінці серпня повідомив його батько - колишній прикордонник, військовий капелан Ігор Гриб. За його словами, 24 серпня його син виїхав до білоруського Гомеля, де повинен був зустрітися з дівчиною з Росії, з якою познайомився в соціальних мережах. Однак після перетину кордону Білорусі молода людина пропала.

У місцевій поліції батькові повідомили, що Павло Гриб перебуває в розшуку за статтею "Терористичний акт", а ініціатором розшуку є управління ФСБ Росії у Краснодарському краї в місті Сочі. Пізніше стало відомо, що Павла Гриба заарештовано в Краснодарі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram