ГоловнаПолітика

Сейм Латвії схвалив введення санкцій стосовно фігурантів "списку Магнітського"

У законопроекті зазначено 49 осіб, яким слід заборонити в'їзд у країну.

Сейм Латвії схвалив введення санкцій стосовно фігурантів "списку Магнітського"
Фото: rus.tvnet.lv

У четвер, 8 лютого, Сейм схвалив введення Латвією санкцій щодо фігурантів так званого "списку Магнітського".

Про це повідомляє Delfi.

У законопроекті, який раніше схвалила парламентська Комісія із закордонних справ, вказані 49 фізичних осіб, яким слід заборонити в'їзд до Латвії. За результатами голосування Сейм закликав Кабінет міністрів ввести вищевказані санкції.

Згідно з основними положеннями "закону Магнітського" в країну повинен бути заборонений в'їзд іноземцям, пов'язаних з великомасштабною корупцією, відмиванням грошей або порушеннями прав людини.

Як пояснив раніше голова комісії Сейму в закордонних справах Ояр Ерік Калниньш, рішення про підтримку цього закону "є справою честі для Латвії як демократичної та правової держави, а також справою совісті для кожного депутата Сейму".

Калниньш також зазначив, що введення санкцій зі "справи Магнітського" направить Латвію слідами Конгресу США, парламентів Канади, Великобританії, Литви та Естонії, де вже прийняті "символічно названі ім'ям Магнітського правові акти".

"У своєму рішенні Сейм висловлює осуд Росії, що недостатньо розслідувала обставини смерті Магнітського, а також наголошує, що Латвія послідовно виступає проти відвертих порушень прав людини, фінансового шахрайства і корупції. Також в рішенні міститься заклик до всіх парламентів країн ЄС і НАТО прийняти "закони Магнітського", щоб зміцнити правове середовище. Сейм Латвії підтримує введення санкцій на рівні ЄС", - зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, Сергій Магнітський стверджував, що в Росії відбулося масштабне розкрадання, санкціоноване і проведене російськими чиновниками. Його заарештували за звинуваченням у несплаті податків і він помер у слідчому ізоляторі, провівши в ньому 358 днів. Вважається, що Магнітському не була забезпечена належна медична допомога.

Пов'язані зі справою Магнітського санкції, що передбачають заборону на в'їзд і використання фінансової системи держав, вже прийняли такі країни, як США, Канада, Литва, Естонія, Великобританія.

У грудні минулого року у Верховній Раді зареєстрували український варіант "закону Магнітського".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram