ГоловнаПолітика

Суд у Криму продовжив до квітня арешт у СІЗО фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір"

Під час конвоювання в суд на засідання силовики били бахчисарайців.

Суд у Криму продовжив до квітня арешт у СІЗО фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір"
Фото: Олег Трохимович

8 лютого підконтрольний РФ Верховний суд Криму продовжив на два місяці запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО обвинуваченим в тероризмі кримським татарам з Бахчисарая Енверу Мамутову, Ремзі Меметову, Рустему Абільтарову і Зеврі Абсеітову.

Таким чином, фігуранти першої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" залишаться в ізоляторі до 12 квітня.

Засідання проходили в закритому режимі, родичі і співчуваючі - близько 50 осіб - очікували на вулиці.

Після суду адвокат Мамутова Еміль Курбедінов розповів, що ОМОНівці двічі вдарили його підзахисного - в груди і по спині - під час конвоювання з автозака до залу засідання.

"Енвер каже, що це було абсолютно безпричинно, без будь-яких порушень з його боку. Вони вели себе агресивно. Це ж я помітив в коридорі суду, коли виводили Ремзі Меметова: люди [родичі на вулиці] кричали йому, він намагався їм відповісти, його сильно заламали і нагнули. Мамутов буде писати скаргу, я теж буду робити відповідні заяви", - розповів Курбедінов.

Представники ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" в 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram