ГоловнаПолітика

Захист Януковича попросив допитати в суді десятки європейських політиків

Адвокати пропонують викликати Штайнмаєра, Ештон, Сікорського та Фабіуса.    

Захист Януковича попросив допитати в суді десятки європейських політиків
Фабиус, Сикорский и Штайнмайер
Фото: EPA/UPG

Адвокати екс-президента України Віктора Януковича подали клопотання про допит в Оболонському суді колишніх глав МЗС Німеччини, Польщі та Франції, колишнього верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки та низки інших іноземних дипломатів.

У четвер адвокати подали до Оболонського районного суду Києва другу частину списку своїх свідків у складі 103 чоловік і просять забезпечити їх допит, передає "Інтерфакс-Україна".

Сторона захисту вказує, що екс-глави МЗС Німеччини, Польщі та Франції Франк-Вальтер Штайнмаєр, Радослав Сікорський і Лоран Фабіус можуть, зокрема, розповісти про обставини підписання Угоди про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого 2014 року, у чому брали безпосередньо участь.

Необхідність допиту колишньої глави європейської дипломатії Кетрін Ештон адвокати Януковича аргументують тим, що вона контактувала під час Майдану з представниками опозиції, які потім увійшли до складу нової української влади. З цієї ж причини вони хочуть допитати екс-міністра закордонних справ Естонії Урмаса Паета. Крім того, захист екс-президента вважає, що Ештон і Пает можуть повідомити подробиці своєї телефонної розмови про вбивства активістів на Майдані.

Також у поданому суду списку свідків значаться колишній директор департаменту континентальної Європи МЗС Франції Ерік Фурньє, який від імені тодішнього глави МЗС Франції Лорана Фабіуса підписав Угоди про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого 2014 року, глава комітету Європарламенту в закордонних справах Елмар Брок, офіційний представник Єврокомісії в лютому 2014 року Олівьє Байї, колишні посли Латвії та Литви в Україні Аргіта Даудзе та Пятрас Вайтекунас, екс-верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин Астрі Торс, колишній міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

Ще в списку вказано кілька десятків людей, які позначені як "жителі Криму". Ці люди, на думку адвокатів, можуть дати свідчення про обставини повернення після 20 лютого 2014 року до себе додому на півострів кримчан, які брали участь у мітингах у Києві.

Нагадаємо, у середині січня адвокати Януковича подали першу частину списку з 35 свідків. Вони мають намір допитати в справі про держзраду екс-прем'єр-міністра України Миколу Азарова, екс-главу Адміністрації президента й екс-секретаря РНБО Андрія Клюєва, колишнього главу МВС України Віталія Захарченка.

У першій частині списку свідків ще заявлені екс-глава СБУ Олександр Якименко, колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк, екс-міністр оборони Павло Лебедєв, колишній командувач Військово-морських сил України й екс-начальник Генерального штабу ЗСУ Юрій Іллін, екс-начальник управління СБУ в Києві та Київській області Олександр Щеголєв.

Крім цього, адвокати Януковича хочуть допитати колишнього начальника Служби безпеки президента України УДО Костянтина Кобзаря, екс-співробітника охорони президента Сергія Бернацького, працівників держпідприємства "Украерорух".

Розгляд справи Януковича про держзраду триває з травня 2017 року. Тактика захисту спрямована на затягування процесу. Янукович влітку відмовився від своїх адвокатів, йому були призначені державні захисники, однак у грудні колишній президент повернувся до платних адвокатів.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram