ГоловнаПолітика

Луценко припустив депортацію Саакашвілі в Нідерланди, Польщу чи Грузію

Генпрокурор заявив, що не хотів би видавати Грузії колишнього президента.

Луценко припустив депортацію Саакашвілі в Нідерланди, Польщу чи Грузію
Фото: Сергей Нужненко

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що після відмови Михайлу Саакашвілі в політичному притулку Україна може його депортувати в Нідерланди, Грузію або Польщу.

"На цей час він усе ще в судових процесах про політичний притулок. Якщо суд визнає, що він не має права на політичний притулок в Україні, виникне кілька можливостей для нього. Перша - добровільне повернення в будь-яку з вибраних ним країн, наприклад, у Нідерланди, де проживає його сім'я. Наскільки мені відомо, у Нідерландах підтвердили готовність прийняти його за процедурою возз'єднання сімей (Family Union). Ця дорога відкрита", - сказав він в інтерв'ю ТСН.

"Другий шлях - добровільна або примусова депортація в одну з обраних ним країн, або в країну, з якої він нелегально перетнув український кордон - тобто Польща. А також екстрадиція на вимогу Генеральної прокуратури Грузії. Нещодавно в мене була зустріч з одним з керівників грузинської прокуратури. Вони вчергове підтвердили бажання отримати Саакашвілі через екстрадицію. Для цього потрібно пройти ще кілька довгих судових процедур. Але ми йдемо цим шляхом, оскільки Україна підписала відповідне міжнародне зобов'язання, зокрема перед Грузією. Гаразд, я скажу це. Для мене було б найважчим останнє рішення. Оскільки екстрадиція Саакашвілі в Грузію стовідсотково означає його ув'язнення", - додав Луценко.

Нагадаємо, Україна отримала від Грузії запит на екстрадицію Саакашвілі, але вже кілька місяців Міністерство юстиції перевіряє, чи можна видавати політика. У середині минулого місяця Мін'юст продовжив термін екстрадиційної перевірки до завершення розгляду в судах справ про позбавлення його громадянства України та відмову в статусі біженця.

5 лютого Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію Саакашвілі, в якій той просив переглянути рішення Державної міграційної служби відмовити йому в статусі біженця. Рішення набуло чинності, захист збирається подавати касацію.

16 лютого Верховний суд України продовжить розглядати позов Саакашвілі до президента Петра Порошенка про незаконність позбавлення екс-президента Грузії громадянства України.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram