ГоловнаПолітика

Лондонський суд відмовився розглядати позов проти Боголюбова на $500 млн

Екс-власник "ПриватБанку" переконав служителів Феміди, що більше не живе в Британії.

Лондонський суд відмовився розглядати позов проти Боголюбова на $500 млн
Геннадий Боголюбов
Фото: myfin.net

Високий суд Англії та Уельсу 2 лютого завершив розгляд одного з етапів спору між екс-співвласниками "Приватбанку" Геннадієм Боголюбовим, Ігорем Коломойським і бізнесменом Вадимом Шульманом. Суд відмовився розглядати позов проти Боголюбова, пише LIGA.net, посилаючись на текст вердикту.

Шульман - колишній партнер Коломойського і Боголюбова по гірничо-металургійному бізнесу. У 2017 році він подав позов до лондонського суду з вимогою відшкодувати $500 млн, які нібито були ними викрадені, починаючи з 2000 року.

Наприкінці грудня 2017 року в суді пройшли усні слухання за клопотанням Боголюбова в цьому процесі. Боголюбов доводив, що суд не може розглядати позов, оскільки він уже не проживає в Лондоні і практично не відвідує Великобританію. У підсумку суд став на бік Боголюбова.

При цьому адвокати Шульмана наполягали, що Боголюбов продовжує бути податковим резидентом Британії, а його недавній переїзд до Швейцарії - лише спроба уникнути інших судових позовів, у тому числі претензій уряду України у справі "ПриватБанку".

Свій позов до лондонського суду Шульман подав у травні 2017 року. За даними видання Kyivpost, яке посилається на текст позову, він вимагає виплати від Коломойського і Боголюбова $500 млн, стверджуючи, що вони використовували 15-річну дружбу, щоб обдурити його за низкою угод.

Вадим Шульман родом з Кривого Рогу. У 1990-ті він організував поставки вугілля на коксохіми Дніпропетровської області і коксу - на металургійний завод імені Петровського в Дніпрі. У 1999 році Шульман познайомився з Коломойським і Боголюбовим під час купівлі ДМЗ ім. Петровського. Пізніше Шульман був керуючим партнером у спільному бізнесі. У число спільних активів входили ДМЗ ім. Петровського, три коксохімічні заводи і половина акцій Південного ГЗК. Ще одна інвестиція - сталеливарний завод в Огайо (США), який партнери придбали на початку нульових.

2007-го Коломойський, Боголюбов і Шульман продали групі "Євраз" російського олігарха Романа Абрамовича свої українські активи. Від продажу вони виручили $1,06 млрд плюс 10% акцій "Євразу".

Шульман стверджує, що з 2000-го по 2007 рік він не отримував прибутку від своєї частки в спільному бізнесі. Крім того, його очікувана частка від угоди з Абрамовичем зменшилася на $284 млн після низки транзакцій і зміни вартості акцій. Також Шульман виявив пропажу $30 млн, які довірив партнерам для інвестування в американський завод.

У результаті Шульман почав судові процеси в США і Британських Віргінських островах.

Улітку 2017 року один із відповідачів за позовом Шульмана Геннадій Боголюбов подав клопотання, яким просив не визнавати юрисдикцію лондонського суду. Щоб суд задовольнив це клопотання, Боголюбов і його адвокати повинні були довести, що відповідач (Боголюбов) не є доміцильованою особою в Великобританії станом на 17 травня - день подачі позову.

Простіше кажучи, їм потрібно було переконати суд, що Боголюбов і його сім'я вже не проживають в Британії, і тому англійська Феміда просто не має підстав розглядати позов. Адвокати Шульмана повинні були довести зворотне.

Близько півроку лондонський суд збирав свідчення всіх учасників процесу. Наприкінці грудня 2017-го пройшли усні слухання в Лондоні. Остаточне рішення було винесено 2 лютого цього року.

Боголюбов надав суду письмові свідчення, в яких вказав, що отримав паспорт Великобританії в 2010 році. У нього також є українське, ізраїльське і кіпрське громадянства.

У квітні 2016 року, згідно з показами, Боголюбов вирішив покинути Лондон, де в нього був будинок на Белгрейв-Сквер, придбаний раніше за 62,5 млн фунтів. Український підприємець вирішив осісти в Женеві, де проживає його давній партнер і друг Ігор Коломойський.

Переїзд пов'язаний з тим, що, будучи резидентом Британії, Боголюбов неодноразово виступав відповідачем у низці арбітражних суперечок в англійських судах, ідеться в матеріалах справи.

LIGA.net передбачає, що мова про позов російської "Татнафти" проти Боголюбова, Коломойського, Олександра Ярославського і Павла Овчаренка з приводу поставок сировини для Кременчуцького НПЗ, а також про позов українського бізнесмена Віктора Пінчука на $2 млрд до Боголюбова й Ігоря Коломойського через суперечку навколо Криворізького залізорудного комбінату. Ці розгляди згадуються в судовому рішенні.

Боголюбов заявив суду, що наприкінці 2016-го початку 2017 року він став податковим резидентом Швейцарії, куди переїхав з Лондона.

Через рішення про переїзд, згідно з показами Боголюбова, у нього ослабли відносини з дружиною Софією, яка вважала за краще залишитися в Лондоні. Подружжя вирішило розлучитися. Процес розлучення, як стверджує Боголюбов, офіційно стартував у червні 2016 року.

Адвокати Шульмана під час слухань переконували суд, що розлучення Боголюбова з дружиною є фіктивним. Підставою для такого висновку було визначено той факт, що діти подружжя не знали про розлучення, а рахунки і податки на Белгрейв-Сквер, за які Софія повинна була відповідати за угодою про розподіл майна, оплачував Боголюбов.

Щоб переконати суд у своїй правоті, адвокати Шульмана навіть надали фотографії дружини Боголюбова з каблучкою на пальці вже після офіційного розлучення з бізнесменом.

Софія і діти Боголюбова не залишилися в Лондоні. Вони також переїхали до Швейцарії в серпні 2017 року на постійне місце проживання, але в кантон Во. Сам Боголюбов орендував квартиру в Женеві.

Адвокати Шульмана стверджували, що переїзд Боголюбова пов'язаний із заморожуванням лондонським судом його активів за позовом "Татнафти", а також ризиком кримінального переслідування у зв'язку з націоналізацією "ПриватБанку". Один із позовів проти Боголюбова та Коломойського у справі "ПриватБанку" подано саме до англійського суду.

Щоб переконати суд в остаточному переїзді в Швейцарію, Боголюбов надав низку доказів. Так, він вказав, що з моменту його рішення переїхати до Женеви він скоротив як кількість відвідувань до Великобританії, так і час, який проводить на Туманному Альбіоні.

У період з липня по грудень 2016 року він провів у Британії 122 дні. З січня по 12 травня 2017 року - 33 дні, і з квітня по 30 червня 2017 року Боголюбов відвідав Лондон усього тричі. Боголюбов також повідомив, що "він відвідав українське консульство в зв'язку з переїздом у Женеву".

Крім того, адвокати Боголюбова надали виписки з тренажерного залу, який бізнесмен активно відвідував. Це повинно було переконати суд, що Боголюбов остаточно оселився в Швейцарії. Йдеться про Pure Sports Club у Женеві, де бізнесмен найняв особистого тренера.

Боголюбов відвідував цей спортклуб з 17 січня по 12 травня 2017 року десять разів, з травня по 13 листопада 2017 року - дев'ятнадцять разів, випливає з судового рішення. Також захист Боголюбова надав документи про отримання медичної страховки й оренду житла в Женеві. В результаті англійський суд вирішив, що не має юрисдикції розглядати позов проти Боголюбова.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram