ГоловнаПолітика

Екс-глава Міноборони розповів про вихід українських військових з Криму

Тенюх заявив, що був готовий почати війну за півострів, однак РНБО вирішила виводити звідти війська без опору.

Екс-глава Міноборони розповів про вихід українських військових з Криму
Фото: www.kmu.gov.ua

Ігор Тенюх, який обіймав посаду міністра оборони України в 2014 році, виступив у суді у справі Віктора Януковича. Він заявив, що був готовий почати війну за півострів, проте Рада національної безпеки і оборони України вирішила виводити звідти війська без опору, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Адмірал Тенюх був виконувачем обов'язків міністра оборони з 27 лютого по 25 березня 2014 року.

У березні цього року у Криму пройшов невизнаний світовим співтовариством референдум, після якого Росія анексувала півострів. Водночас українські військові частини блокувалися військовими і цивільними людьми. Наприкінці березня особовому складу дозволили покинути півострів і евакуювати частину техніки.

За даними української влади, тоді з Криму вийшли 4 тисячі військовослужбовців, ще 11 тисяч вирішили залишитися.

За словами колишнього в.о. міністра, 23 березня 2014 року на засіданні Ради національної безпеки України (РНБО) він "жорстко виступив з пропозицією йти на прорив у Крим".

"У відповідь [глава адміністрації президента] Сергій Пашинський сказав: з міністром все ясно, він хоче війни, заслухаємо інших членів", - згадував на засіданні суду колишній в.о. міністра.

Слова Тенюха, якого суд в Києві допитував у справі проти екс-президента втікача Януковича, опублікував у "Фейсбуці" адвокат Віталій Сердюк.

Колишній керівник міноборони України також процитував нинішнього главу відомства Степана Полторака, який у той час очолював національну гвардію і, за словами Тенюха, теж брав участь у засіданні РНБО.

"Відразу ж після мене виступив Степан Полторак, - заявив він. - Дослівно сказав: я пропоную з гордо піднятими прапорами виводити наші частини з Криму".

Полторак вже відреагував на ці слова, назвавши коментарі адмірала Тенюха "неадекватними", а його самого - "наляканим". Він нагадав, що на той момент ще не був членом РНБО.

Нагадаємо, в лютому 2016 року РНБО оприлюднила стенограму першого засідання, яке відбулося 28 лютого 2014 року після анексії Криму.

Згідно з документом, в.о. міністра оборони Ігор Тенюх на засіданні попередив, що Росія налаштована серйозно. "Відбулася розмова командувача ВМС з командувачем Чорноморським флотом, який в прямій розмові сказав: "У мене немає повноважень з вами вести переговори, але скажу таке. Ми підемо до кінця, - це перше. Друге. Всі війська приведені в повну бойову готовність. Третє, якщо ви нам не будете протистояти, то крові не буде і все обійдеться мирно". Тобто виступав за повну здачу і капітуляцію і перехід на бік РФ", - заявив тоді Тенюх.

Він також підкреслив, що загарбники об'єктів у Криму - це спецпризначенці з досвідом бойових дій в гарячих точках РФ.

Тенюх повідомив на РНБО, що армії на той момент не було. "Ми можемо зібрати з усієї країни військове угруповання чисельністю близько 5 тисяч військовослужбовців, здатних виконувати бойове завдання. Їх ми можемо кинути у Крим, але це не вирішить проблему Криму. Ми їх там просто покладемо. А що робити з тисячами кілометрів кордону і підготовкою Росії до вторгнення. Якщо зайдуть вранці з боку Чернігівської області, то до вечора вже у Києві", - говорив Тенюх.

За його оцінками, у Криму на той момент було понад 20 тисяч російських військових проти 1,5-2 тисяч українців, готових виконувати наказ про застосування зброї.

Тенюх підкреслював, що в армії були солдати, які жодного разу в своєму житті не стріляли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram