ГоловнаПолітика

Протистояння України з Польщею відволікає нас від спільної боротьби з Росією, - Андрій Ніколаєнко Актуально

"Україні в часи війни з Росією потрібно правильно розставляти пріоритети і за змогою не загострювати протистояння з сусідами".

Протистояння України з Польщею відволікає нас від спільної боротьби з Росією, - Андрій Ніколаєнко

Ухвалення Польщею «антибандерівського» закону, який вводить кримінальне покарання за заперечення «злочинів ОУН-УПА», є сигналом загострення протистояння між Україною і Польщею. Що, своєю чергою, вигідно Росії. Про це заявив лідер політичної партії «ОСНОВА» і дипломат Андрій Ніколаєнко в ефірі телеканалу ZIK.

«На жаль, у частині польського суспільства - особливо, в східній частині, розташованій ближче до України - дійсно фігурують досить високі антиукраїнські настрої. І антиукраїнські акції, на жаль, відбуваються. Я вважаю, що створення такого протистояння - помилка і нинішньої польської влади, і декотрих наших українських радикалів і націоналістів. Адже ми зараз зайшли в дуже небезпечну риторику, і керівництво нашого Інституту пам'яті, героїзуючи деякі аспекти нашої історії, які не є однозначними, підсилює це напруження», - зазначив Андрій Ніколаєнко.

Лідер «ОСНОВИ» також заявив, що такі спірні питання - звичайна практика фактично для всіх європейських країн. Однак Україні в часи війни з Росією потрібно правильно розставляти пріоритети і за змогою не загострювати протистояння із сусідами.

«Можна по-різному трактувати спірні історичні події, але це точно зараз не на часі. З огляду на ситуацію з Росією, нашим східним сусідом, з яким у нас війна, нам зараз не час намагатися з'ясувати: де і коли була правда між Україною і Польщею, Угорщиною, Румунією. Такі протистояння, у принципі, нормальні, тому що в більшості європейських країн є погані сторінки історії з сусідами. І якщо ми хочемо мати підтримку західних сусідів у нашому головному протистоянні, а воно сьогодні на Донбасі, то ми точно повинні бути обережними у тезах. Просто перейменування - одна річ. Питання героїзації, часті факельні рухи, ходи, осквернення певних пам'ятників - на це починає рефлексувати Європа. І це дуже небезпечні сигнали», - резюмував Андрій Ніколаєнко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram