ГоловнаПолітика

Членство України в НАТО може зупинити Росію, - Яценюк

Лідер "НФ" перебуває з візитом у США.

Членство України в НАТО може зупинити Росію, - Яценюк
Фото: nfront.org.ua

Рішення США про постачання оборонної зброї для України - це дуже важливий крок. Але просто постачання зброї не вирішать глобальної проблеми безпеки для України і світу, вважає лідер партії "Народний Фронт" Арсеній Яценюк. Необхідно підписати план дій щодо членства в НАТО і дати чіткий сигнал усьому світу, що кінцева мета України і Альянсу - стати членом НАТО, заявив він журналістам під час візиту до Вашингтона у вівторок, 6 лютого.

Арсеній Яценюк підкреслив, що "виділення 350 млн доларів Україні на сектор безпеки, тренування українських військових - це дуже важливий крок. Але без всеосяжних гарантій безпеки для України це не дає можливості Україні захистити себе і своїх партнерів".

Він нагадав, що, за Будапештським меморандумом, Україна позбулася ядерного запасу: "Цей меморандум гарантував територіальну цілісність України. А в підсумку Росія захопила частину України. Це означає, по-перше, що Росія не зупиниться і, по-друге, що її потрібно зупиняти. Є кілька рецептів цього. Звичайно, це посилення української армії. Ми витрачаємо 5% валового внутрішнього продукту на українську армію, і наші західні партнери також нам допомагають. Друге - це те, щоб українська армія відповідала стандартам НАТО. Саме для цього необхідно прийняти закон про національну безпеку".

"Що швидше Україна стане членом НАТО, то зрозуміліше буде для Росії, що захопити Україну неможливо, то зрозуміліше буде для всіх у світі, що Україна є частиною єдиного простору безпеки. Просто постачання зброї не вирішать проблеми глобальної безпеки для України і для світу", - підкреслив він.

"Якби НАТО не прийняло рішення про членство балтійських країн, думаю, російські танки зараз були б вже в Балтії. Якби Альянс не прийняв рішення про членство Польщі в НАТО, не знаю, що відбувалося б з безпекою Польщі й інших країн", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Лідер "Народного Фронту" зазначив: "Треба знайти політичну волю у світі на прийняття цього відповідального рішення (про членство України в НАТО - ред). Тому що Росія не зупиниться, і це треба усвідомити. Її треба зупинити. А зупинити її можна через чіткі міжнародно-правові механізми".

Він зазначив, що в Альянсі потрібен консенсус: "Цього консенсусу ми не досягли 2008 року, коли Україні було фактично відмовлено в плані дій про членство в НАТО. У результаті росіяни захопили частину Грузії, захопили Крим, Донецьк і Луганськ. Скільки ще Росія повинна здійснити міжнародних злочинів для того, щоб усвідомили просту реальність - це рішення необхідне для безпеки і НАТО, і України".

Потрібна політична воля Альянсу для прийняття цього рішення: "Треба підписати план дій щодо членства в НАТО, дати чіткий сигнал всьому світу: є план дій, кінцевою метою України - нашою, як і Альянсу - зробити Україну членом НАТО. І далі рухатися за дорожньою картою, як ми рухаємося з усіма нашими партнерами".

Лідер "Народного Фронту" також зазначив, що зараз у порядку денному повинно бути, зокрема, повноцінне відновлення роботи комісії Україна-НАТО, "що, на жаль, зараз стоїть під питанням через позицію Угорщини": "Думаю, що наші друзі і партнери в Угорщині не можуть диктувати питання світової безпеки... залежно від будь-яких вузькополітичних речей, щодо яких можна і потрібно знайти консенсус. Ми готові знайти взаєморозуміння щодо будь-якого законодавства, яке прийняла Україна. Це законодавство прийнято в інтересах Української держави, а в інтересах Української держави в тому числі - захищати мовні меншини в Україні, що і передбачено законом. І це не може бути приводом для того, щоб блокувати політику безпеки, комісію Україна-НАТО".

Арсеній Яценюк ще раз наголосив на необхідності прийняття закону про національну безпеку, який внесений Президентом України: "Цей закон розроблявся протягом останніх кількох років за підтримки наших американських партнерів. Сподіваюся, що він буде прийнятий парламентом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram