ГоловнаПолітика

Янукович почав підготовку до здачі Криму Росії в 2010 році, - Наливайченко

Екс-президент свідомо призначав на керівні посади в спецслужбах російських агентів.

Янукович почав підготовку до здачі Криму Росії в 2010 році, - Наливайченко
Фото: пресс-служба

Колишній президент Віктор Янукович почав операцію з підготовки до здачі Криму Росії на початку 2010 року.

Про це заявив колишній голова Служби безпеки Валентин Наливайченко в Оболонському суді, бо свідчить у справі Януковича.

Наливайченко розповів, що в 2009 році розірвав договір про можливості перебування співробітників ФСБ РФ у Криму. Проте з приходом до влади Януковича в 2010 році договір було відновлено, що стало основою для майбутньої агресії Росії проти України.

"З приходом до влади Янукович і його силовики почали підготовчу фазу агресії, ще на початку 2010 року", - сказав він.

Наливайченко підкреслив, що Янукович свідомо призначав на керівні посади в українських спецслужбах агентів Росії, а в грудні 2013-го - січні 2014 року дозволив прибуття і діяльність в Україні трьох груп офіцерів ФСБ.

"Здав Крим і Україну Янукович свідомо. На мою думку, тиск з боку Росії на нього не чинили", - заявив екс-голова СБУ.

Нагадаємо, в лютому 2014 року, після завершення Революції гідності, Наливайченко був призначений Радою уповноваженим з контролю над діяльністю СБУ, а потім став головою сепцслужби за поданням тодішнього в.о. президента Олександра Турчинова і займав цей пост до червня 2015 року. Наливайченко також очолював СБУ з грудня 2006-го по березень 2010 року.

Росія анексувала Крим у березні 2014 року. Україна не визнає входження півострова до складу РФ і вважає його своєю територією.

Країни ЄС і США також не визнають входження Криму до складу РФ. Після анексії США і ЄС ввели санкції проти низки російських громадян. Також були затверджені списки нев'їзних осіб і були заморожені їхні рахунки. При цьому президент РФ Володимир Путін оголосив анексію Криму "найважливішою віхою в історії Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram