ГоловнаПолітика

Суд у Росії стягнув з Карпюка і Клиха 250 тисяч рублів за загибель солдата в Чечні

Мати загиблого в 1994 році строковика просила у суду 5 мільйонів.

Суд у Росії стягнув з Карпюка і Клиха 250 тисяч рублів за загибель солдата в Чечні
Николай Карпюк и Станислав Клых
Фото: РБК-Украина

Тугулимський районний суд Свердловської області заочно стягнув з українських політв'язнів Станіслава Клиха і Миколи Карпюка 100 і 150 тисяч рублів відповідно.

Про це повідомив адвокат Станіслава Клиха Ілля Новіков.

За словами адвоката, ці гроші підуть матері російського солдата строкової служби, який загинув в бою в Грозному 31 грудня 1994 року. Жінка подала позов на Карпюка і Клиха, оскільки раніше вирок Чеченського верховного суду встановив, що вони причетні до загибелі її сина. Жінка просила у суду 5 мільйонів рублів.

"За 23 роки в Росії не знайшлося нікого, хто допоміг би матері вбитого хлопця, поки не підвернулися два українці. До нещасної жінки навряд чи можуть бути претензії. Якщо це видатне скотство має залишитися на чиїйсь совісті, то це совість Олександра Івановича Бастрикіна [голова Слідчого комітету РФ], який продовжує періодично хвалитися цим блискучим розслідуванням", - резюмував Новіков.

За 23 роки в Росії не знайшлося нікого, хто допоміг би матері. Також адвокат розповів, що відвідав Клиха в колонії в Верхньоуральську. За його спостереженнями, українець виглядає краще, ніж перед етапуванням з Грозного, але говорить більш незв'язно і не може утримувати увагу.

"За запитом консульства видали виписку з історії хвороби [Клиха], вони в тюрмах завжди такі, що нічого не зрозуміло, і скарг немає", - додав Новіков.

Раніше повідомлялося, що український консул відвідав Клиха в Верхньоуральській в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram