ГоловнаПолітика

У Раді зібралися розподіляти посади в комітетах за методом Д'Ондта

Співавторами виступили представники всіх фракцій, окрім Опоблоку.

У Раді зібралися розподіляти посади в комітетах за методом Д'Ондта
Фото: volyanarodu.com.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким запропоновано використовувати метод Д'Ондта під час розподілу посад у парламентських комітетах.

Законопроекті №7550 зареєстровано в Раді 5 лютого, його співавторами виступили спікер Андрій Парубій, голови фракцій "Блок Петра Порошенка", "Народний Фронт", "Самопоміч", Радикальної партії, груп "Відродження" та "Воля народу", а також заступник голови фракції "Батьківщина".

Згідно з методом бельгійського математика Віктора Д'Ондта, посади розподіляються між депутатськими фракціями (групами) послідовно, одна за одною.

Чергову посаду отримує та депутатська фракція (група), яка має найбільшу квоту (визначену з точністю до сотих), яка обчислюється за формулою К = Ф: (П + 1), де Ф - загальна кількість членів депутатської фракції (групи), а П - кількість посад, отриманих депутатською фракцією (групою) до цього кроку.

Після кожної отриманої посади квота депутатської фракції (групи) перераховується з урахуванням нової кількості отриманих посад.

Пропозиції про обрання депутата на посаду в комітеті вносяться фракціями (групами) згідно з чергою, отриманою в результаті застосування методу Д'Ондта, починаючи з депутатської фракції (групи), кількісний склад якої є найбільшим.

У разі прийняття закон набуде чинності, коли почне працювати Рада наступного скликання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram