ГоловнаПолітика

Міністр освіти Ізраїлю назвав "великою честю" скасування свого візиту в Польщу

"Кров польських євреїв плаче із землі, і жоден закон не змусить її замовкнути".

Міністр освіти Ізраїлю назвав "великою честю" скасування свого візиту в Польщу
Фото: wikimedia.org

Міністр освіти Ізраїлю Нафталі Беннетт заявив, що Польща скасувала його візит через скандал навколо запропонованого в польському парламенті законопроекту, який забороняє звинувачувати поляків у злочинах, скоєних під час Голокосту.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Кров польських євреїв плаче із землі, і жоден закон не змусить її замовкнути. Уряд Польщі скасував мій візит, тому що я згадав про злочини її народу. Для мене це велика честь", - сказав Беннетт.

Законопроект, запропонований владною партією "Право і справедливість", вимагає штрафів і тюремного ув'язнення терміном до трьох років за намір приписати польському народу злочини, які здійснювала нацистська Німеччина протягом майже шестирічної окупації. Владна партія стверджує, що бореться з використанням таких фраз, як "польські табори смерті", коли йдеться про німецькі концтабори.

Нацистська Німеччина побудувала концтабори в окупованій Польщі і здійснювала там масові вбивства євреїв під час Другої світової війни. Польща також прагне підкреслити власні страждання від рук нацистів.

Законопроект обурив Ізраїль. Той розглядає його як спробу вибілити ту роль, яку дехто з поляків зіграли у вбивстві євреїв під час Другої світової війни.

"Так, табори смерті в Польщі були побудовані і управлялися німцями, і ми не можемо дозволити їм уникнути відповідальності за ці дії. Однак багато поляків по всій країні переслідували, повідомляли про них або активно брали участь у вбивстві понад 200 тисяч євреїв під час і після Голокосту. Тільки кілька тисяч людей, Праведники народів світу, ризикували своїми життями, щоб урятувати євреїв", - заявив міністр.

Нацисти і їхні поплічники систематично вбили шість мільйонів євреїв, знищивши третину світового єврейства під час Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram