ГоловнаПолітика

Грибаускайте назвала розміщення в Калінінграді російських "Іскандерів" загрозою для половини Європи

Про постійну дислокацію ОТРК у Калінінграді було повідомлено в річницю дислокації міжнародного батальйону НАТО в Литві.

Грибаускайте назвала розміщення в Калінінграді російських "Іскандерів" загрозою для половини Європи
Фото: EPA/UPG

Президент Литви Даля Грибаускайте назвала розміщення під Калінінградом російських оперативно-тактичних комплексів "Іскандер" загрозою для половини Європи.

Про це вона сказала під час зустрічі з міністром оборони Литви Раймундасом Кароблісом, передає Delfi.

"Сьогодні опівдні в Калінінграді розгорнули ракети "Іскандер" для постійного перебування. Це означає загрозу не тільки для Литви, а й для половини європейських держав", - підкреслила Грибаускайте.

Раймундас Каробліс додав, що Росія в понеділок, 5 лютого, розмістила в Калінінградській області оперативно-тактичні ракетні комплекси (ОТРК) "Іскандер", які можуть нести ядерний заряд.

У світлі дислокації ОТРК і прийдешнього липневого саміту НАТО литовці просять союзників більше гарантій безпеки регіону, зазначає видання.

За словами міністра Каробліса, у відповідь на постійну дислокацію "Іскандерів" НАТО повинен готуватися до нейтралізації потужностей, що розвиваються в Калінінградській області РФ, призначених для обмеження прибуття союзників НАТО в балтійські країни.

Грибаускайте зазначила, що Альянс повинен якомога швидше прийняти рішення про оновлення планів оборони балтійських країн.

"Перші кроки були зроблені, США вже оголосили про ядерне стримування, (...) але це питання (протиповітряної оборони) ще буде розглядатися на саміті НАТО цього літа", - сказала президент.

Про постійну дислокацію ОТРК «Іскандер» у Калінінграді було повідомлено сьогодні, коли в Литві відзначають річницю дислокації міжнародного батальйону НАТО в країні.

Оперативно-тактичний ракетний комплекс "Іскандер" був прийнятий на озброєння російської армії 2006 року. Він призначений для ураження цілей з великою точністю на дальності до 500 км. У радіусі 500 км від Калінінградської області розташована майже вся територія Польщі, Литва, Латвія, Естонія, частина Швеції, Німеччини, України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram