ГоловнаПолітика

Харківського нациста засудили до довічного за вбивство

Віталій Кадничанський нападав з ножем на африканців і арабів.

Харківського нациста засудили до довічного за вбивство
Фото: 057.ua

Дзержинський районний суд Харкова виніс обвинувальний вирок 27-річному Віталію Кадничанському, який вчинив серію замахів на вбивство на ґрунті расової нетерпимості.

Про це повідомляється на сайті судової влади України.

Прокуратура Харківської області уточнює, що довела в суді чотири замахи на вбивство, вчинені протягом квітня-травня 2012 року. Під час нападів постраждали шестеро людей.

Обвинуваченого засудили до вищої міри покарання - довічного позбавлення волі за серію замахів на вбивство з мотивів расової нетерпимості, вбивство та незаконне поводження з боєприпасами (ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 13, 14 ч. 2 ст. 115, п. 4, 13 ч. 2 ст.115, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

В листопаді 2013 року Дзержинський райсуд Харкова визнав підсудного винним у цій справі. Тоді він призначив покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Однак прокуратура визнала вирок занадто м'яким і оскаржила його в апеляційній інстанції.

За даними слідства, обвинувачений з 2010 року почав цікавитися ідеями нацизму, а навесні 2012 року почав вистежувати біля станцій метро африканців або жителів арабських країн, які, на його думку, не могли чинити серйозного опору, ішов за ними і в малолюдних місцях нападав ззаду з ножем. Всі постраждалі вижили завдяки своєчасно наданій медичній допомозі.

Крім того, слідство довело, що підсудний вбив одну людину. Він завдав численних ножових поранень чоловікові, який наполегливо пропонував пригостити його оковитою. В результаті потерпілий помер на місці.

Вдома у Кадничанського виявили літературу та символіку, яка пропагує нацизм, а також осколково-фугасний снаряд і димову шашку.

Через зухвалу і неадекватну поведінку чоловіка під час судових засідань, суд призначив йому судово-психіатричну експертизу, за результатами якої обвинувачений був визнаний осудним.

Вирок наразі не набрав законної сили і може бути оскаржений.

Нагадаємо, звільнення Кадничанського у 2014 році домагалася організація "Комітет за звільнення політв'язнів", але безуспішно. За даними місцевих ЗМІ, Кадничанський входив до організації "Патріот України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram