ГоловнаПолітика

Рада у вівторок розгляне заяву щодо польського закону про Інститут нацпам'яті

Парламентський Комітет із закордонних справ підготував відповідь польській стороні.

Рада у вівторок розгляне заяву щодо польського закону про Інститут нацпам'яті
Фото: capital.ua

Заяву Верховної Ради щодо польського закону, який передбачає покарання за "злочини українських націоналістів", буде розглянуто у вівторок, 6 лютого.

Про це повідомив спікер парламенту Андрій Парубій, передає "Інтерфакс-Україна".

"Комітет (із закордонних справ, - ред.) підготував текст заяви, яку вже зараз запропоновано до розгляду фракціям і групам. Сьогодні ця постанова буде зареєстрована... щоб завтра ми її могли погоджено прийняти в парламенті", - сказав Парубій на засіданні погоджувальної ради.

Він також повідомив, що сьогодні було розглянуто проект постанови в присутності представників усіх фракцій і груп, а також представників Міністерства закордонних справ України та експертів.

Нагадаємо, в ніч на 1 лютого сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який вводить кримінальну відповідальність за заяви щодо провини поляків чи польської держави в Голокості, а також на вислів "польські табори смерті". У законі йдеться також про покарання за "злочини українських націоналістів".

Закон набуде чинності після підписання президентом Анджеєм Дудою. ОБСЄ закликала президента ветувати цей закон.

Проти закону також виступила польська інтелігенція.

Президент України Петро Порошенко вважає, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає принципам партнерства. Парубій доручив підготувати відповідь на польський закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram