ГоловнаПолітика

НАБУ розслідує ще одну справу про можливі зловживання в Мінекології часів Злочевського

Про підозру станом на 2 лютого нікому не повідомлено.

НАБУ розслідує ще одну справу про можливі зловживання в Мінекології часів Злочевського
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро України розслідує кримінальне провадження про можливі зловживання в Міністерстві екології та природних ресурсів у той період, коли його очолював Микола Злочевський.

"Зараз детективи НАБУ розслідують факти зловживань, які, за версією слідства, мали місце під час закупівлі Мінекології у 2011 році на кошти державного бюджету послуг з дистанційного зондування землі", - повідомили в НАБУ в п'ятницю у відповідь на запит програми "Схеми" - спільного проекту "Радіо Свобода" і телеканалу "UA: Перший".

Кримінальне провадження розслідується за статтями КК України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (в особливо великому розмірі, вчинених організованою групою)", "легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (в особливо великому розмірі, вчинених організованою групою)", "зловживання владою або службовим становищем", "службова фальсифікація (що призвела до тяжких наслідків)".

У НАБУ вказали, що досудове розслідування у справі триває, про підозру станом на 2 лютого нікому не повідомлено.

У Бюро пояснили, що отримали цю справу від Генеральної прокуратури за підслідністю в кінці 2015 року. Тоді ж в НАБУ передали ще одне кримінальне провадження, відкрите слідчими Генпрокуратури, за фактами можливих зловживань при видачі в 2010-2012 роках спеціальних дозволів на користування надрами суб'єктам господарювання. Це провадження, нагадали в НАБУ, було закрито в серпні 2017 року за рішенням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

1 лютого "Економічна правда" з посиланням на джерело на ринку повідомила, що днями Злочевський повернувся в Україну.

Злочевський виїхав з України в 2014 році після пред'явлення Генеральною прокуратурою підозр у незаконному збагаченні і його оголосили в розшук.

Восени минулого року Злочевського зняли з розшуку.

У січні Burisma заявила про завершення всіх процесуальних і судових справ в Україні проти Злочевського і операційних компаній, що входять до складу Burisma Group.

Стосовно Burisma розслідувалася кримінальна справа за підозрою в ухилянні від сплати податків на 1 млрд гривень, але її закрили в січні 2017 року, після того, як компанія заплатила податки в розмірі 180 млн грн. В кінці грудня 2016 року заступник голови фракції БПП у Верховній Раді і близький до Петра Порошенка депутат Ігор Кононенко зустрічався у Відні зі Злочевським. Фотографії із зустрічі потрапили в ЗМІ.

Нагадаємо, що ліцензії на більшість родовищ, якими нині оперують компанії з Burisma Holdings, були видані за два періоди. Перший припав на 2003-2004 рр., коли Злочевський очолював Державний комітет природних ресурсів, який мав у той час право розпорядження спеціальними дозволами (ліцензіями) на право користування надрами.

Другий - на 2010-2012 рр., коли Злочевський керував Міністерством охорони навколишнього природного середовища, якому підзвітна Державна служба геології та надр - єдиний на сьогодні в країні розпорядник спецдозволів на користування надрами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram