ГоловнаПолітика

Оголошений у розшук екс-заступник голови правління "Нафтогазу" прибув до ГПУ для надання свідчень у справі про "вишки Бойка"

Раніше сьогодні Луценко запропонував Корнійчуку добровільно прийти в Генпрокуратуру.

Оголошений у розшук екс-заступник голови правління "Нафтогазу" прибув до ГПУ для надання свідчень у справі про "вишки Бойка"
Фото: UA Energy

Оголошений у розшук колишній заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" прибув до Генеральної прокуратури для надання свідчень у справі "вишок Бойка".

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Колишній заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Євген Корнійчук з'явився в ГПУ для надання свідчень у провадженні з заволодіння грошовими коштами ДАТ "Чорноморнафтогаз" при здійсненні закупівлі самопідйомних бурових установок", - написала вона в фейсбуці.

Раніше в п'ятницю на брифінгу генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що колишньому заступнику голови правління НАК "Нафтогаз України" Корнійчуку повідомлено про підозру і оголошено в розшук у рамках розслідування справи про вишки Бойка". Він вказав, що Корнійчук перебуває на території України, але переховується від слідства, а також запропонував йому добровільно прийти в Генпрокуратуру.

Всього станом на початок лютого 2018 року в рамках розслідування придбання "вишок Бойка" засуджено двох людей, одного судять, двоє перебувають під домашнім арештом, шість оголошені в розшук.

Нагадаємо, в 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи з 400 млн доларів кожна. Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що в 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $ 220 млн, тоді як в "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн.

Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики в 2011 році, і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Однак у травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що слідство не встановило причетність Бойка до закупівлі плавучих бурових установок за завищеною ціною.

У 2014 році обидві вишки відійшли у власність Росії, коли анексували Крим.

У січні 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на плавучі бурові установки "Петро Годованець" і "Україна" (так звані "вишки Бойка").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram