ГоловнаПолітика

Польська інтелігенція виступила проти прийнятого Сенатом закону про Інститут нацпам'яті

Закон "сприяє осуду окремих осіб і етнічних груп, загострює ксенофобію, стає поштовхом для злочинності, ґрунтується на ненависті".

Польська інтелігенція виступила проти прийнятого Сенатом закону про Інститут нацпам'яті
Фото: EPA/UPG

Понад 100 письменників, акторів, режисерів, журналістів, науковців і громадських діячів Польщі виступили проти закону про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

У листі, який опублікувала Gazeta Wyborcza, наголошується, що закон є неприйнятним і спровокує погіршення відносин з іншими країнами, зокрема з Україною, США і Ізраїлем.

Серед підписантів листа - актори Деніел Ольбрихський, Христина Янда, режисер Агнешка Холланд, письменник Анджей Стасюк, журналіст Павло Смоленський, художник, дружина Анджея Вайди, Христина Захватович-Вайда і багато інших.

"Ми, що нижче підписалися, виступаємо проти поправок до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), прийнятий сенатом Польщі.

Внесення змін до закону про ІНП узаконює вже присутні в суспільстві різновиди дискримінації і прояви агресії, сприяє осуду окремих осіб і етнічних груп, загострює ксенофобію, стає поштовхом для злочинності, ґрунтується на ненависті, поглиблює кризу правової системи, кризу в громадській, політичній, дипломатичній і інформаційній площинах", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що "внесений запис посла Томаша Жімковського з партії Кукіз 15, яка заперечує "бандерівські злочини", несе безпосередню загрозу для громадян Польщі української національності, для українських заробітчан на території Польщі".

Нагадаємо, 26 січня Сейм проголосував за поправки до законопроекту про Інститут національної пам'яті Польщі, яким зокрема заборонив у країні пропаганду "ідеології українських націоналістів". Новий закон вводить можливість відкриття кримінальних справ проти осіб, які заперечують злочини українськими націоналістами і українських формувань, які співпрацювали з Третім рейхом.

Зміни до цього законопроекту також привели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем. На думку Єрусалиму, цей закон забороняє говорити правду про Голокост.

У ніч на четвер, 1 лютого, Сенат Польщі прийняв закон без поправок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram