ГоловнаПолітика

Посол України в РЄ запідозрив змову еліт заради повернення Росії до ПАРЄ

РФ може тріумфально повернутися в асамблею через рік, побоюється Кулеба.

Посол України в РЄ запідозрив змову еліт заради повернення Росії до ПАРЄ
Дмитрий Кулеба
Фото: Сергей Нужненко

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба вважає, що в Парламентській асамблеї і самій РЄ змовилися для повернення Росії до ПАРЄ.

"Створюється враження, що в нас у Парламентській Асамблеї та Раді Європи змова еліт щодо безумовного повернення Росії. Тобто є певна кількість людей, що належать до керівних органів Ради Європи і ПАРЄ, які домовилися координувати свої зусилля і будуть намагатися забезпечити повернення Росії. Власне, нічого дивного тут немає. Частково таку саму історію ми спостерігали і в попередні роки, і нам разом з партнерами такі спроби вдавалося успішно відбивати. Що нового з'явилося нині? Уперше відбулося засідання так званого комітету ad hoc. "Аd hoc" - латинський термін, який означає, що комітет створений для спеціальної мети. І мета цього комітету взагалі-то розглянути реформу ПАРЄ", - сказав він в інтерв'ю "Сьогодні".

"Але під цією благородною метою (реформи це добре, правда?) приховується ключове завдання - створення нормативних передумов для повернення росіян. Тобто виконання вимоги Росії щодо усунення можливості застосування санкцій проти національних делегацій. Тому що Росія каже: "Ми повернемося тільки тоді, коли ви приберете можливість санкцій, щоб їх взагалі не можна було застосовувати". У такому разі Росія буде відчувати себе захищеною: робитиме все що завгодно, і не нестиме за це жодної відповідальності", - зазначив Кулеба.

Він нагадав, що під час січневої сесії ПАРЄ пройшло перше засідання комітету ad hoc.

"Започатковано формат, за допомогою якого протягом 2018 року намагатимуться створити умови для повернення Росії. Прихильники цього плану напружують свої зусилля, збирають коаліцію, щоб уже на червневій сесії внести зміни до правил процедури, які усувають можливість застосування санкцій. Тобто алгоритм такий: знімаємо можливість санкцій у червні - Росія відразу ж оплатить свій борг - Рада Європи стає щасливою, оскільки отримує гроші - і Росія в січні 2019 року тріумфально повертається до ПАРЄ", - додав Кулеба.

Нагадаємо, російська делегація в ПАРЄ у квітні 2014 року була позбавлена основних повноважень через агресію проти України. 2015 року ПАРЄ двічі розглядала питання про відновлення прав делегації РФ, але тоді санкції залишилися чинними: Росія була позбавлена можливості голосувати в ПАРЄ до кінця року, а також усунена від участі в роботі керівних органів асамблеї та її місій зі спостереження за виборами на просторі ради Європи. У відповідь делегація РФ заявила, що відмовляється працювати в ПАРЄ на таких умовах, а в 2016-2017 роках не стала надсилати заявку на підтвердження своїх повноважень.

Влітку минулого року Росія призупинила виплату свого внеску до Ради Європи у зв'язку з неучастю делегації РФ у роботі ПАРЄ.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram