ГоловнаПолітика

НАЗК перетворилося на гальмо антикорупційних реформ, - Лещенко

На думку нардепа, у справах незаконного збагачення НАЗК захищає корупціонерів від НАБУ.   

НАЗК перетворилося на гальмо антикорупційних реформ, - Лещенко
Сергей Лещенко
Фото: Макс Левин

Систему електронного декларування з ефективного інструменту в боротьбі з корупціонерами намагаються перетворити на формальність. Таку думку висловив народний депутат Сергій Лещенко на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Наприкінці минулого року вийшло роз'яснення НАЗК за підписом пані Корчак, яка приписала НАБУ розслідувати незаконне збагачення лише після висновку НАЗК. Тобто, НАЗК поставила себе вище від  закону України і приписала собі функції Конституційного суду. Зрозуміло, що це просто інструмент захисту корупціонерів від НАБУ", - сказав Лещенко.

За його словами, за минулий рік від НАЗК до НАБУ було передано тільки чотири справи щодо незаконного  збагачення, тоді як журналісти й експерти передавали десятки, якщо не сотні подібних звернень до НАБУ.

"Люди, які проходять у справах незаконного збагачення належать до найближчого оточення Президента, прем'єр-міністра, владних еліт. Останній приклад, обурив усіх - це Лідія Гаврилова, керівник аудиторської служби... Фактично це ключова ланка для будь-яких або кадрових призначень по вертикалі в державних компаніях, або для притягнення до кримінальної відповідальності. Ось тут ми й побачили опір усієї системи, включаючи рішення суду не усувати її з посади на час ведення слідства. Які після цього ще потрібні докази? НАЗК перетворилося на гальмо антикорупційних реформ", - сказав Лещенко.

На думку нардепа, заяви Юрія Луценка та Ніни Южаніної, зокрема, про запуск так званої "нульової декларації", тобто фактично амністії корупціонерів, вказують на спроби звести нанівець весь принцип електронного декларування.

"Я нагадаю, як все починалося. Ідея з електронним декларуванням народилася у зв'язку з безвізовим режимом. Тобто для отримання безвізу треба було ввести цей інструмент. Цей процес блокувався від самого початку... І зараз це перетворилося на формальне виконання вимог Європейського Союзу", - сказав Лещенко.

Виходом з цієї ситуації нардеп бачить перезавантаження НАЗК. Однак, на його думку, зараз це неможливо, оскільки у владних еліт немає бачення того, наскільки цей орган є важливим для боротьби з корупцією.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram