ГоловнаПолітика

ГПУ пояснила ситуацию з Гужвою

Головред не з'являвся до слідчого і суду, посилаючись на проблеми зі здоров'ям.

ГПУ пояснила ситуацию з Гужвою
Игорь Гужва
Фото: Игорь Гужва/ Facebook

Генпрокуратура визнала, що головний редактор інтернет-видання "Страна.ua" Ігор Гужва законно покинув Україну, але звинуватила його у затягуванні розгляду кримінальної справи. У зв'язку з цим ГПУ вирішила просити суд стягнути до держбюджету 544 тис. грн застави та обрати для Гужви суворіший запобіжний захід.

Як повідомляється на сайті Генпрокуратури, 20 вересня Гужві повідомили про закінчення досудового розслідування у справі про вимагання хабара. Підозрюваний і його захисники знайомитися з матеріалами справи не приходили, тому термін ознайомлення був обмежений судом 27 грудня. Після закінчення цього терміну 29 грудня був складений обвинувальний акт.

Гужву викликали для вручення обвинувального акта на 10, 16 і 22 січня, однак він не прибув, посилаючись на поганий стан здоров'я.

Водночас ГПУ зазначає, що ще на початку грудня в рамках іншої справи про ухилення від сплати податків просила суд продовжити зобов'язання не залишати межі Києва для Гужви, але той у суд не ходив, надаючи медичні довідки. У результаті суд це клопотання не розглянув, запобіжний захід сплинув і Гужва зміг покинути Україну.

"Виходячи з вищевикладеного та враховуючи, що директор ТОВ "Известия Мас-Медиа" свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень щодо нього, прокурором готується клопотання до суду про стягнення застави у дохід держави і зміну запобіжного заходу на суворіший", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 31 січня стало відомо, що головред "Страна.uа" Гужва виїхав до Відня і попросив політичного притулку.

Гужву затримали 22 червня 2017 року в Києві. Генеральний прокурор Юрій Луценко тоді заявив, що головред "Страны" вимагав і отримав $10 тис. за нерозміщення компромату на нардепа Дмитра Лінька. Разом з Гужвою затримали його помічника Антона Філіпковського, який передав головреду гроші. Вони були знайдені під час обшуку у Гужви в портфелі.

23 червня Гужві повідомили про підозру у ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або яке заподіяло майнову шкоду у великих розмірах; карається позбавленням волі на строк від п'яти до 10 років з конфіскацією майна).

22 грудня Шевченківський районний суд Києва визнав Філіпковського винним у вимаганні (ч. 3 ст. 189 КК) і засудив його до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки. Умовний термін став можливим завдяки угоді зі слідством про визнання провини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram