ГоловнаПолітика

У Севастополі судять українця за "заклики до екстремізму"

Ігорю Мовенку загрожує в'язниця строком до 5 років.

У Севастополі судять українця за "заклики до екстремізму"
Фото: Радио Свобода

31 січня підконтрольний РФ Гагарінський райсуд Севастополя почав розглядати кримінальну справу стосовно українця Ігоря Мовенка, якого обвинувачено в "публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності" (ч. 2 ст. 280 КК Росії).

Про це повідомляє кореспондент LB.ua в Криму. За версією слідства, влітку 2016 року Мовенко залишив коментар в групі "Крим-Україна" в соцмережі "ВКонтакте", де висловив думку, що потрібно застосовувати насильство до тих, хто брав участь в окупації Криму.

На засіданні суд допитав свідків звинувачення. Показання дав співробітник ФСБ Олексій Мурса, який проводив обшук у Мовенка 16 грудня минулого року. Тоді в українця вилучили ноутбук, жорсткі диски від домашнього комп'ютера, мобільний телефон, сім-карти і упаковку від стартового пакета. Один зі свідків, який був понятим на обшуку, розповів, що руки Мовенка були скуті наручниками за спиною, ніякої можливості зателефонувати адвокату у нього не було.

Крім того, захист Мовенка заявив у суді, що Мурса не раз викликав Мовенка до себе, схиляючи до співпраці. При цьому в присутності адвоката говорити з підсудним відмовлявся. Мурса ці факти заперечує.

Також суд допитав двох користувачів соцмережі, які перебували в групі "Крим-Україна". Вони заявили, що вважають коментар екстремістським, а додалися в групу з інтересу, хоча вважають Крим російським.

Нагадаємо, 7 вересня 2016 року в Севастополі невідомий побив Ігоря Мовенка на вулиці за те, що на рамі його велосипеда була символіка батальйону "Азов". Як потім з'ясувалося, нападник був співробітником поліції не при виконанні. У Мовенка діагностували відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом основи черепа, перелом щелепи, закритий перелом кісток носа, контузію очного яблука.

Справу за побиття українця не відкрили, а Гагарінський райсуд Севастополя 22 вересня оштрафував Мовенка на 2000 рублів за "розповсюдження нацистської символіки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram