ГоловнаПолітика

Суд у Криму розглянув перші з понад півсотні апеляцій у "справі одиночних пікетів"

Учасники одиночних пікетів на підтримку кримських татар отримали штраф 10 тисяч рублів кожен.

Суд у Криму розглянув перші з понад півсотні апеляцій у "справі одиночних пікетів"
Фото: facebook.com/crimeansolidarity

31 січня підконтрольний РФ Верховний суд Криму розглянув 4 апеляції захисту у "справі одиночних пікетів". Апеляційні скарги кримських татар з Джанкойського району Айдера Зекеряєва і Рустема Аметова суд частково задовольнив, зменшивши суму штрафу з 15 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян кожному. Апеляції одиночних пікетників з Кіровського району Абдульмаліка Сусанова і Рустема Куркчі суддя відхилив, залишивши в силі штраф 10 тисяч рублів кожному.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua в Криму. Активістів у суді представляли громадські захисники з числа кримських татар. На засіданні з розгляду апеляції Сусанова суддя надав захисту 10 хвилин на ознайомлення з матеріалами справи обсягом у 200 сторінок. Під час засідання щодо апеляції Рустема Куркчі захист звернув увагу на те, що в матеріалах справи є експертиза і протокол огляду сторінок в інтернеті, до яких підсудний взагалі не має стосунку.

Присутні на засіданні співробітники правоохоронних органів на всі питання суду і захисників, відповідали "Не знаю" або "Не пам'ятаю", включаючи базові питання на знання законодавства.

Найближчим часом Верховний суд розгляне ще близько 60 апеляційних скарг активістів, оштрафованих за поодинокі пікети.

Нагадаємо, 14 жовтня минулого року десятки кримських татар в різних районах Криму вийшли з поодинокими пікетами у відповідь на обшуки і арешти за двома новими кримінальними справами на півострові 2 і 11 жовтня. Пікети проходили в Сімферополі, Джанкої, Судаку, Феодосії, Старому Криму, Кіровському, Алушті, Радянському і Білогірському районах, на трасі Сімферополь-Бахчисарай. Люди тримали плакати з написами "Мусульмани Криму - ваші сусіди, а не терористи", "Зупиніть свавілля силовиків Криму", "Свободу політичним в'язням", "Терористів у Криму не було, немає і не буде", "1944 - зрадники, 2017 - терористи".

Згодом на більшість активістів були складені адмінпротоколи за "порушення встановленого порядку проведення масового заходу" (ч.5 ст.20.2 КоАП РФ), відбулися суди, за результатами яких кримські татари отримали штрафи від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram