ГоловнаПолітика

З початку "різдвяного перемир'я" на Донбасі зафіксовано лише один день без обстрілів, - ТКГ

У Мінську завершилося чергове засідання ТКГ.

З початку "різдвяного перемир'я" на Донбасі зафіксовано лише один день без обстрілів, - ТКГ

У Мінську завершилося друге в цьому році засідання Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомила прес-секретар представника України в групі - Леоніда Кучми - Дарина Оліфер у Фейсбуці.

Українська сторона вкотре звернула увагу на неналежне виконання домовленості про т.зв. "різдвяне перемир'я", яке почало діяти з 23 грудня 2017 року. Відтоді українська сторона зафіксувала лише один день без обстрілів з боку бойовиків.

"Незважаючи на те, що загалом кількість обстрілів з боку РФ/ОРДЛО зменшилася, вкрай тривожним є те, що всі обстріли - прицільні, а кожен другий обстріл відбувається з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь (120 мм і 82 мм міномети, 122 мм артилерія)", - зазначила Оліфер.

"Ми також акцентували увагу на незадовільному виконанні з боку ОРДЛО своїх зобов'язань із розмінування і проведення ремонтних робіт на критичних об'єктах цивільної інфраструктури. Так, з 1 січня українська сторона СЦКК надіслала на адресу СММ ОБСЄ 40 заявок на проведення ремонтно-відновлювальних робіт. Водночас інша сторона дала гарантії безпеки тільки в одному випадку", - додала прес-секретар.

Вона назвала "хронічними" проблеми, з якими регулярно стикаються представники ОБСЄ на тимчасово окупованій території, а саме - систематичне перешкоджання роботі місії, що не дозволяє спостерігачам ефективно проводити моніторинг і верифікацію ситуації з безпекою в зоні конфлікту.

На засіданні також порушували питання звільнення заручників - основна тема роботи гуманітарної підгрупи.

"Позитивним є звільнення українського військовослужбовця Романа Савкова. Сподіваємося, що процес звільнення українських заручників триватиме", - зазначила Оліфер.

Також, за її словами, українська сторона вкотре звернула увагу на необхідність відкриття контрольно-пропускного пункту "Золоте", згідно з домовленостями "нормандської четвірки".

У підгрупі з соціально-економічних питань обговорювали необхідність повернення української державної і приватної власності, яка була захоплена в ОРДЛО. Зокрема, досі бойовики не повернули "Укрзалізниці" майно в кількості 30 тис. одиниць рухомого складу.

"У ОРДЛО продовжують блокувати проведення аварійно-відновлювальних робіт для забезпечення людей мобільним зв'язком. Це питання українська сторона особливо жорстко порушила на засіданні. Ми вимагаємо надати безпечний доступ для рембригад у район н.п. Оленівка", - додала Оліфер.

Вона також повідомила про небезпечну екологічну ситуацію в ОРДЛО.

"Зокрема, йдеться про підтоплення шахт, що становить загрозу масштабного техногенного лиха. При цьому на території ОРДЛО заблоковано роботу міжнародної групи експертів з вивчення можливих екологічних та інших наслідків підтоплення шахт. Про необхідність запуску роботи цієї групи експертів на засіданні ТКГ зазначив і координатор економічної підгрупи від ОБСЄ", - додала прес-секретар.

Нагадаємо, 5 вересня 2014 року в столиці Білорусі були підписані так звані Мінські домовленості. Відтоді в Мінську два-три рази на місяць проходять засідання ТКГ для обговорення їх виконання.

Після першої у 2018 році зустрічі в Мінську було порушено питання про перенесення переговорів ТКГ в Астану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram