ГоловнаПолітика

ЄСПЛ задовольнив скаргу переслідуваного за Януковича екс-заступника міністра юстиції

Україна заплатить Євгену Корнійчуку 6500 євро.

ЄСПЛ задовольнив скаргу переслідуваного за Януковича екс-заступника міністра юстиції
Евгений Корнийчук
Фото: segodnya.ua

Європейський суд з прав людини став на сторону Євгена Корнійчука, колишнього першого заступника Міністра юстиції України у справі "Korniychuk v. Ukraine (no. 10042/11)".

Про це пише портал "Українське право" з посиланням на прес-службу ЄСПЛ.

"У лютому 2009 року Корнійчук спрямував листа "Нафтогазу України", державній газовій компанії, заявивши, що вона може продовжити договір з юридичною фірмою без процедури торгів. Органи прокуратури пізніше з'ясували, що він перевищив повноваження і продовження дії договору призвело до значних втрат у державному бюджеті", - йдеться в повідомленні.

Корнійчука звинуватили у перевищенні повноважень, що призвело до серйозних наслідків. Його затримали 22 грудня 2010 року, майже два місяці Корнійчук провів під вартою. У грудні 2011 року Корнійчука амністували.

Корнійчук висунув низку скарг, зокрема, посилаючись на частини 1 і 3 статті 5 Європейської конвенції з прав людини - право на свободу і безпеку/право на судовий розгляд протягом розумного строку або на звільнення до розгляду. Він, зокрема, стверджував, що його арешт без судового ордера і подальше затримання були незаконними, а досудове ув'язнення з 30 грудня 2010 року до 15 лютого 2011 року не було достатньо обґрунтованим.

ЄСПЛ підтримав скаргу Корнійчука і постановив виплатити йому 6500 євро нематеріальної шкоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram