ГоловнаПолітика

НАБУ відкинуло рекомендацію НАЗК не починати розслідування до виведення агентства

Нацагентство вийшло за рамки своїх повноважень, вважають у бюро.

НАБУ відкинуло рекомендацію НАЗК не починати розслідування до виведення агентства
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро заявило, що рекомендації Національного агентства з запобігання корупції не порушувати кримінальні провадження за статтями "Декларування недостовірної інформації" та "Незаконне збагачення", поки НАЗК не здійснить перевірку, суперечать законодавству і не можуть бути застосовані.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

Відзначають, що 8 грудня НАЗК оприлюднило роз'яснення, якими встановило кілька умов для початку розслідувань за ст. 366-1 і 368-2 Кримінального кодексу. На думку агентства, слідчий не може почати досудове розслідування, поки НАЗК не здійснить повну перевірку декларації та не встановить за результатами такої перевірки фактів порушення антикорупційного законодавства. Встановлені факти, до того ж, повинні бути відображені в рішенні НАЗК, складеному за результатами такої перевірки.

НАБУ вважає, що НАЗК не тільки вийшло за межі своїх повноважень, намагаючись змінити визначений Кримінальним процесуальним кодексом порядок початку досудового розслідування, а й фактично перейняло повноваження Конституційного Суду України.

Також наголошують, що в 2017 році від НАЗК до НАБУ надійшло лише чотири висновки за результатами перевірок, в яких виявлено ознаки кримінального корупційного правопорушення, в той час як від громадських організацій і ЗМІ надійшли десятки заяв і звернень про можливе незаконне збагачення чиновників або внесення ними недостовірної інформації в електронну декларацію.

Також підкреслюється, що законодавством не передбачено повноважень НАЗК про надання роз'яснень.

"Таким чином, роз'яснення НАЗК суперечить вимогам чинного законодавства і не може бути застосоване у практичній діяльності правоохоронних органів України", - відзначили в бюро.

НАБУ вважає, що роз'яснення агентства можуть сприяти корумпованим чиновникам в ухиленні від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 14 листопада колишній керівник Департаменту фінконтролю і моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна заявила, що голова НАЗК і її колеги фальсифікують результати повних перевірок е-декларацій. За її словами, агентство стало повністю підконтрольним Адміністрації президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram