ГоловнаПолітика

Суд у Криму заарештував кримського татарина на 10 діб за пост у соцмережі від 2012 року

Енвера Кроша звинуватили у поширенні публікацій екстремістського характеру.

Сьогодні, 25 січня, підконтрольний РФ Джанкойський райсуд Криму відправив під адміністративний арешт строком на 10 діб кримськотатарського активіста Енвера Кроша, повідомляє кореспондент LB.ua.

Суддя Станіслав Юрченко визнав його винним у правопорушенні за ч. 1 ст. 20.3 КпАП РФ (публічне демонстрування символіки екстремістських організацій). Причиною звинувачення став пост у соцмережі "Вконтакті", датований лютим 2012 року.

Захисники Кроша Лютфіє Зудієва і Сабрі Талибов відзначили, що звинувачення так і не довело, що сторінка у соцмережі, на якій опубліковано відповідний пост, належить Енверу Крошу. Також суд не взяв до уваги, що ця сторінка не активна з 2013 року.

Фото: фейсбук Lutfiye Zudiyeva

"Адміністративна справа і рішення суду щодо Енвера Кроша - це ніщо інше, як реакція силових структур на його активну громадянську позицію", – підсумувала Зудієва.

Родичі Кроша нагадали про те, що в грудні 2015 року силовики обманним шляхом заманили його в місцеве відділення поліції, утримували насильно до середини ночі, катували струмом, схиляючи до співпраці.

"Два роки тому вони хотіли, щоб Енвер став їхнім інформатором. Він відмовився. Сьогодні його забрали, нічого не пояснивши. У райвідділ нас не пустили, мати і мою дружину силою виштовхали з ганку, всіх розігнали, погрожуючи штрафами. З відділу поліції його вивели таємно через задній хід і таємно вивезли на суд. Ніяких документів і протоколів нам не дали і не показали", - розповів брат Енвера Кроша Екрем.

Також сьогодні підконтрольний РФ Нижньогірський райсуд Криму оштрафував кримського татарина Ебазера Іслямова на 2000 рублів за аналогічним звинуваченням. Іслямов відчував себе погано протягом всього засідання, у суд до нього викликали швидку допомогу.

Фото: фейсбук Ehnver Alimov

Вранці в будинках Енвера Кроша і Ебазера Іслямова пройшли огляди житлових приміщень. В результаті їх самих затримали і відвезли до місцевих райвідділів поліції. Співробітники правоохоронних органів склали протоколи про правопорушення за ч. 1 ст. 20.3 КпАП РФ і активістів доставили в суди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram