ГоловнаПолітика

У ГПУ повідомили подробиці затримання екс-глави "Укрспирту"

Україна направила в Румунію запит про екстрадицію Лабутіна.

У ГПУ повідомили подробиці затримання екс-глави "Укрспирту"
Фото: Хвиля

Генеральна прокуратура України спрямувала запит про екстрадицію колишнього директора держпідприємства "Укрспирт" Михайла Лабутіна, який був затриманий в Румунії.

Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

За її словами, процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється головною військовою прокуратурою ГПУ.

"19 грудня 2017 року одночасно було проведено понад 60 обшуків у різних регіонах України і були затримані шість активних учасників злочинної організації. Керівника злочинної організації, яким є колишній директор ДП "Укрспирт", затримали на території Румунії, куди направлено запит про його екстрадицію в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності", - написала Сарган.

Також вона зазначила, що суд у Румунії відмовив в апеляції затриманого на застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

"Встановлено, що цю ж особу підозрюють у розтраті коштів зазначеного державного підприємства на загальну суму понад 261 млн грн. та вчиненні інших злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 345 і ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України. Ще одного організатора зазначеного злочинного утворення оголошено в міжнародний розшук", - повідомила Сарган.

Стосовно всіх затриманих було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без застави.

"За результатами розслідування встановлено, що учасники злочинної організації вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів на території м. Києва, серед яких: умисне вбивство 30.05.2017 радника директора ДП "Укрспирт"; замах на умисне вбивство 29.03.2017 заступника керівника; замах на умисне вбивство 01.05.2017 президента однієї зі спортивних федерацій, з використанням протипіхотної міни; замах на умисне вбивство 23.06.2017 приватного підприємця, з використанням саморобного вибухового пристрою", - повідомила Сарган.

"Крім того, встановлено, що учасники вказаної злочинної організації планували вчинення умисних вбивств інших осіб, серед яких і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков", - додала прес-секретар генпрокурора.

Нагадаємо, наприкінці грудня поліція затримала підозрюваних у вбивстві колишнього виконувача обов'язків директора підприємства "Укрспирт" Віктора Панкова та в низці інших замахів на бізнесменів у Києві.

У грудні 2014 року Лабутіну було оголошено підозру у справі про розтрату і ухилення від ПДВ на 172,5 млн і 28,2 млн гривень відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram