ГоловнаПолітика

Кабмін відправив подання про звільнення Насірова на перевірку

Голова ДФС виявився громадянином Британії.

Кабмін відправив подання про звільнення Насірова на перевірку
Роман Насиров
Фото: Сергей Нужненко

Уряд скерував подання Міністерства фінансів про звільнення Романа Насірова з посади голови Державної фіскальної служби на перевірку в Національне агентство з питань державної служби.

Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час розгляду кадрових питань на засіданні Кабміну.

"Є подання міністра фінансів щодо голови ДФС, відстороненого. Ми направляємо його у вищий корпус державної служби згідно з процедурою, відповідно до закону", - сказав Гройсман.

Він додав, що Кабмін прийме рішення щодо Насірова після внесення пропозиції Нацагентством держслужби.

Нагадаємо, тиждень тому Міністерство фінансів зробило Кабінету Міністрів подання про звільнення Насірова на підставі інформації, отриманої від посольства Великобританії в Україні, про наявність у голови ДФС британського громадянства.

Насірова судять за звинуваченням у зловживанні владою і службовим становищем (ч.2 ст.364 КК України) та службовому підробленні (ч.1 ст.366 КК). Незважаючи на це, він формально залишається головою ДФС.

За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення ухвалювали заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Крім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Потерпілою виступає компанія "Укргазвидобування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram