ГоловнаПолітика

Волкер: закон про Донбас не суперечить Мінським угодам

"Там просто сказано те, що ми бачимо на власні очі".

Волкер: закон про Донбас не суперечить Мінським угодам
Курт Волкер
Фото: US Embassy in Ukrainе

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що затверджений напередодні Верховною Радою закон про Донбас не суперечить Мінським угодам.

"Щодо закону про реінтеграцію, то, знаєте, я не думаю, що він щось змінює в цьому контексті. Ситуація - така ж, як і була. Російський контроль і командування силами там були присутні, тому можна назвати це, принаймні неформально, окупацією і вторгненням. Тому не думаю, що це щось змінює. Там просто сказано те, що ми бачимо на власні очі. Закон упорядковує військову операцію, що, на мою думку, важливо. Упродовж декількох років це називалося антитерористичною операцією, а це справжня військова операція для захисту країни", - зазначив Волкер в інтерв'ю "Радіо "Свобода".

"Документ формалізує права громадян України, які живуть в цьому окупованому регіоні, і це також важливо. А те, що там немає згадки про "Мінськ", не означає, що він суперечить "Мінську". Україна є учасником Мінських домовленостей, бере участь у Тристоронній контактній групі в Мінську що декілька тижнів. Вона затвердила закон про спеціальний статус, закон про амністію, готова до проведення місцевих виборів, коли для цього будуть умови. Тому, думаю, Україна дотримується угоди. Як на мене, потрібно, щоб і російська сторона виконала свою частину, в тому числі щодо дотримання перемир'я, такого, як ми бачили минулої доби [23 січня]", - додав він.

Нагадаємо, тиждень тому Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №7163. Документ визначає контрольовані "ДНР" і "ЛНР" території як тимчасово окуповані Росією. Військова присутність України на Донбасі визначається як заходи щодо забезпечення національної безпеки й оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій і Луганській областях. Вносяться відповідні правки в інші законопроекти, які замінять термін "антитерористична операція".

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що документ "поховає досягнуті в Мінську домовленості і весь наявний механізм пошуку взаємоприйнятних рішень щодо подолання внутрішньоукраїнської кризи, включаючи і "нормандський формат".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram