ГоловнаПолітика

ЄС запропонував Україні та Росії обговорити транзит газу

Шефчович заявив, що переговори повинні відбутися після вердикту Стокгольмського арбітражу.

ЄС запропонував Україні та Росії обговорити транзит газу
Марош Шефчович
Фото: EPA/UPG

Єврокомісар з енергетики Марош Шефчович запрошує Росію і Україну разом обговорити майбутнє транзиту російського газу через Україну після винесення рішення Стокгольмським арбітражем.

"Ми обговорювали, як експорт російського газу розвивався протягом минулого року, і ми побачили, що ці постачання були досить приголомшливими. І дуже важливу роль у постачанні газу в Європу відіграв транзит через Україну. З нашої точки зору це чітко показує, що транзит через Україну дуже важливий і залишиться важливим у майбутньому", - сказав він журналістам у рамках форуму в Давосі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Таким чином, ми домовилися, що щойно буде винесено рішення Стокгольмського арбітражу і всі сторони отримають шанс його ретельно вивчити, буде чудово, якщо всі зможуть зустрітися і обговорити майбутнє транзиту через Україну. І це, звичайно, один з пріоритетів Євросоюзу, і я сьогодні буду обговорювати цю тему з президентом України Порошенком", - сказав Шефчович.

За даними Шефчовича, минулого року Росія поставила в ЄС транзитом через Україну 94 млрд кубометрів газу.

"Це, я думаю, цілком можна вважати досягненням, і величезні обсяги газу означають, що цей транзитний напрямок дуже важливий для "Газпрому" як постачальника, для України як транзитера і для Євросоюзу як споживача. І я буду обговорювати з ним те, як ми будемо працювати після винесення рішення Стокгольмського арбітражу, щоб створити конструктивну атмосферу з тим, щоб переконатися, що цей транзитний маршрут залишиться важливим маршрутом постачань в Європу, якого вистачить до 2019 року", - зазначив єврокомісар.

Нагадаємо, Росія збирається побудувати "Північний потік-2" - газопровід потужністю 55 млрд кубометрів з Росії в Німеччину через Балтійське море. Запуск газопроводу різко знизить доходи України від транзиту російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram