ГоловнаПолітика

Тимошенко вимагає від президента внести кандидата від "Батьківщини" до подання на новий склад ЦВК

"Порошенко публічно заявляв, що всі фракції внесли до ЦВК свої кандидатури, які відповідають усім критеріям, і він включив їх до складу подання".

Тимошенко вимагає від президента внести кандидата від "Батьківщини" до подання на новий склад ЦВК

Юлія Тимошенко звернулася до президента Петра Порошенка з вимогою включити кандидата від "Батьківщини" Андрія Євстігнєєва до подання на новий склад Центральної виборчої комісії. Про це лідер партії повідомила в середу, 24 січня, на прес-конференції в Києві.

Політик зауважила, що ЦВК має бути сформована чесно, з урахуванням кандидатур від усіх парламентських партій, так, як це передбачено законом: "Від того, як буде сформовано комісію, хто і як рахуватиме голоси на президентських і парламентських виборах, залежить, чи відбудеться в Україні повне перезавантаження влади".

Як відомо, президент України вніс до Верховної Ради подання про призначення нових членів ЦВК. У ньому подані кандидатури від усіх фракцій, окрім "Батьківщини". Термін повноважень 12 членів Центральної виборчої комісії, включно з головою Михайлом Охендовським, сплив ще у червні 2014 року, ще одного – у лютому 2017 року.

Юлія Тимошенко повідомила, що її політична сила вчасно, відповідно до законодавства, подала кандидатуру Андрія Євстигнєєва до складу ЦВК: "Це молода, інтелектуальна людина, кандидат наук, викладач університету ім. Т. Шевченка. Він має досвід співпраці з міжнародними організаціями, має бездоганну репутацію і може посилити роботу ЦВК на предмет чесної роботи".

На думку політика, ситуація з поданням кандидатур до нового складу ЦВК свідчить про те, що президент не збирається чесно проводити вибори, а готується до фальсифікацій.

"Він розуміє, що навіть один член ЦВК від «Батьківщини» не дозволить йому сфальсифікувати вибори", - підкреслила політик і нагадала, що навіть при Януковичі від "Батьківщини" було двоє членів ЦВК.

"Я публічно звертаюся до Порошенка з вимогою негайно виправити цю помилку. Це свідоме порушення закону про ЦВК, оскільки «Батьківщина» має перший рівень підтримки в суспільстві, про що свідчать вибори в ОТГ. Ми вимагаємо внести в подання кандидатуру від «Батьківщини», тим паче, що раніше Порошенко публічно заявляв, що всі фракції внесли до ЦВК свої кандидатури, які відповідають усім критеріям, і він включив їх до складу подання", - зазначила лідер "Батьківщини".

Юлія Тимошенко також звернулася до голови парламенту Андрія Парубія з вимогою негайно повернути відповідне подання президентові і прийняти нове, в якому будуть кандидати від усіх фракцій.

Окрім того, політик звернулася до депутатів усіх фракцій у ВР: "Якщо ви не є співучасниками підготовки фальсифікації наступних виборів, виступіть проти того, що президент вніс новий склад ЦВК, де домінує його більшість і немає кандидата від "Батьківщини".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram