ГоловнаПолітика

Парубій дає свідчення в суді над Януковичем (оновлено)

"З початку обрання президентом Янукович перебував під впливом керівництва РФ".

Парубій дає свідчення в суді над Януковичем (оновлено)
Фото: пресс-служба президента

Спікера Верховної Ради України в середу викликали до Оболонського районного суду Києва для дачі свідчень у справі про державну зраду Віктора Януковича.

Він став черговим високопоставленим свідком звинувачення. Раніше свідчення вже давали колишній прем'єр Арсеній Яценюк, голова МВС Арсен Аваков, колишній постпред в ООН Юрій Сергєєв, колишній нардеп Андрій Сенченко, декілька військових, дипломатів і співробітників держохорони.

Парубій розповів, що в нього ніколи не було особистих відносин із колишнім президентом. При цьому він упевнений, що Янукович щонайменше з 2010 року був лише інструментом у руках Кремля.

"На моє переконання, з початку обрання президентом Янукович перебував під впливом політичного керівництва Російської Федерації. Це почало проявлятися відразу з 2010 року. У тому числі й ініційоване ним рішення розвороту курсу в НАТО було відвертим впливом політичного керівництва Російської Федерації. Коли ініційовані ним "харківські угоди" було внесено в парламент - це фактично було початком підготовки агресії проти України", - заявив він.

Оновлення. Парубій також розповів про засідання Радбезу ООН, на якому представник Росії демонстрував лист Віктора Януковича з проханням про введення російських військ на територію України.

"КерівництвоУ країнської держави, розуміючи, в якому стані перебували Збройні Сили, розуміючи, що збройна агресія може початися будь-якої миті і з усіх напрямків, звернулися до всіх міжнародних інстанцій. Звичайно, передусім до Ради Безпеки ООН", - сказав спікер .

"На одному із засідань в Радбезі ООН, 3 березня, Чуркіним було зачитано лист до президента Путіна з проханням ввести російські війська на територію України. І якщо до цього часу російські підрозділи маскувалися, якщо до цього часу вони намагалися не самоідентифікуватися, то цей лист Януковича дав легітимність російським військам", - заявив він.

Спікер українського парламенту, який тоді секретарем РНБО, повідомив, що особисто він спілкувався тільки з одним представником російської влади - Володимиром Жириновським. Розмова була сумбурною, розповів Парубій, і звелася до прямих погроз.

Нагадаємо, Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року перебуваючи на території РФ, він вчинив держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Януковича судять заочно, оскільки він переховується від правосуддя на території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram