ГоловнаПолітика

Уряд США відновив роботу

У Конгресі змогли ухвалити тимчасовий бюджет.

Уряд США відновив роботу
Фото: betterworldcampaign.org

Президент США Дональд Трамп підписав прийнятий Конгресом проект тимчасового бюджету уряду, розрахований на термін до 8 лютого.

Напередодні документ схвалила Палата представників. Раніше, 22 січня, про ухвалення тимчасового бюджету домовилися сенатори. За підсумками голосування у верхній палаті американського парламенту члени Сенату вирішили припинити дебати і схвалити тимчасовий документ заради відновлення роботи федеральних відомств, повідомляє Reuters.

Робота американського уряду була припинена 20 січня через відсутність узгодженого бюджету федеральних відомств. Прийняти його завадили розбіжності республіканців і демократів щодо фінансування низки програм. Центральним питанням виявилося виділення коштів на програми допомоги мігрантам, зокрема на програму допомоги неповнолітнім дітям незаконних мігрантів (DACA, Deferred Action for Childhood Arrivals), прийняту в період президентства Барака Обами. Продовження фінансування DACA і низки інших проектів республіканці прив'язали до виділення коштів на розширення оборонного бюджету і будівництво стіни на кордоні з Мексикою, яке було одним з гасел передвиборної кампанії Дональда Трампа.

Незважаючи на прийняття бюджету в Палаті представників 19 січня, узгодити документ відмовилися сенатори-демократи. У результаті 20 січня роботу всіх федеральних відомств було припинено, а значну частину службовців відправлено в неоплачувану відпустку. У відповідь президент Трамп поставив демократам ультиматум, заявивши, що не продовжуватиме переговорів про імміграційну реформу до відновлення роботи уряду.

Востаннє роботу уряду США було припинено 2013 року. Приводом послужили розбіжності в питанні реформи охорони здоров'я і захисту пацієнтів під назвою Obamacare. Призупинення тривало 16 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram