ГоловнаПолітика

Рейтинг КВУ: Світлична, Барна і Коровій - кращі голови областей

Рейтинг діяльності голів ОДА складався протягом усього року.

Рейтинг КВУ: Світлична, Барна і Коровій - кращі голови областей
Юлия Светличная
Фото: сайт ХОДА

Комітет виборців України сьогодні оприлюднив дані дослідження діяльності голів обласних державних адміністрацій за підсумками 2017 року, повідомляє сайт КВУ. У трійці лідерів - керівники Харківської, Тернопільської та Вінницької областей. «Рейтинг за підсумками 2017-го очолила Юлія Світлична, голова Харківської області, вона утримувала лідерську позицію протягом усього минулого року. На другому місці закріпився Степан Барна (Тернопільська область) і порівняно з результатами 2016-го піднявся на дві позиції, а голова Вінницької ОДА Валерій Коровій за 2017 рік піднявся з дев'ятого на третє місце», - повідомив генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

«Приклад діяльності голови Харківської області Юлії Світличної демонструє, що робота голови ОДА - це не стільки політика, скільки конкретні досягнення в соціальній та економічній сферах, у сфері безпеки. Мова йде не про абстрактні показники - люди мають відчути все це на собі. Відкриття нових станцій метро в Харкові, будівництво доріг і мостів, підвищення зарплат на підприємствах області і т.д. - ці показники чітко пояснюють лідерство Світличної», - зазначив Кошель.

У КВУ підкреслюють, що діяльність Світличної, Барни і Коровія характеризується позитивною динамікою соціально-економічного розвитку регіонів і ефективним управлінням, адекватною реакцією на надзвичайні ситуації у ввірених їм регіонах (вибухи на складах МОУ в Балаклії і Калинівці), області демонструють високі результати з упровадження реформ, створення нових робочих місць, залучення інвестицій, а також високий рівень проведення виборів у ОТГ. Керівники областей-лідерів також змогли налагодити комунікації з обласними радами, чим забезпечили безпроблемне прийняття бюджету на 2018 рік, вважають у КВУ.

Рейтинг діяльності голів ОДА складався протягом усього року щоквартально, а перше дослідження КВУ було оприлюднене на початку 2017 року і базувалося на результатах роботи голів областей за 2016 рік. Підсумкове дослідження сформоване за трьома групами: високі, середні і низькі результати діяльності голів ОДА.

До групи «Високі результати діяльності голів ОДА» також увійшли голова Донецької ОДА Павло Жебрівський, Олег Синютка (Львівська обл.), Олександр Горган (Київська обл.), Валентин Резніченко (Дніпропетровська обл.) і голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко.

«Середні результати продемонстрували голови Запорізької, Закарпатської, Житомирської, Сумської, Кіровоградської, Чернігівської, Луганської та Івано-Франківської областей, що свідчить про нерівномірну увагу голів ОДА до проблем регіонів і шляхів їх вирішення. До того ж Геннадій Москаль (Закарпаття) і Сергій Кузьменко (Кіровоградщина) значно погіршили свої позиції», - відзначають у КВУ.

Аутсайдерами рейтингу, які перебувають у зоні «ризику», на думку експертів КВУ, стали голови Одеської, Херсонської, Полтавської, Хмельницької, Рівненської, Черкаської, Чернівецької та Волинської державних обладміністрацій.

Під час формування рейтингу КВУ враховувалися дані Держстату в 24 областях (окрім Київської міської держадміністрації) щодо 13 показників соціально-економічного розвитку регіонів (зростання промисловості, АПК, темпи будівництва, експорт та імпорт, рівень доходів населення, залучення інвестицій, доходи місцевих бюджетів і т.ін.), а також проводилося опитування регіональних експертів (213 осіб), які дали оцінку якісної компоненти діяльності голів ОДА під час вирішення кризових ситуацій, лобіювання інтересів регіону, адекватності кадрової політики і т.д. У 2018 році КВУ продовжить досліджувати роботу керівників обласних держадміністрацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram