ГоловнаПолітика

Розгляд апеляції з приводу статусу біженця для Саакашвілі завершився без рішення (оновлено)

Політик міг утратити законні підстави для перебування в Україні.

Фото: Тереза Лащук

Київський апеляційний адміністративний суд близько 10:15 у понеділок почав розглядати апеляцію на рішення суду першої інстанції, який визнав законною відмову Державної міграційної служби надати Михайлу Саакашвілі статус біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту (політпритулок).

Справу розглядає колегія суддів на чолі з Андрієм Коротких.

У разі відхилення апеляції на рішення Міграційної служби воно набуде чинності - і Саакашвілі більше не матиме законних підстав перебувати в Україні. У зв'язку із цим до суду прийшла величезна кількість прихильників Саакашвілі і розгляд довелося переносити в актовий зал.

Оновлення 14:15. Колегія суддів частково задовольнила клопотання захисту Саакашвілі й оголосила, що на сьогодні засідання завершилося.

Соратник Саакашвілі, депутат Верховної Ради Юрій Дерев'янко заявив журналістам, що судді перекинули справу в касаційну інстанцію, яка буде вирішувати, відводити чи ні суддів.

Оновлення 12:14. У засіданні оголошено перерву до 14:00

Оновлення 12:00. Сторона захисту, як і обіцяла, заявила клопотання про відвід колегії суддів. Представник Міграційної служби заявив, що не бачить причин для цього.

Група підтримки політика знову почала свистіти, і судді вийшли із залу. Як пояснили члени процесу, судді пішли в нарадчу кімнату.

Оновлення 11:40. Після 40-хвилинної перерви судді повернулися в зал засідань.

Оновлення 11:00. Після вступного слова Саакашвілі його прихильники почали співати гімн України. Під час гімну судді не встали, на що Саакашвілі вибухнув гнівною тирадою: "Хто не встав у цьому залі? Судді! Це вороги Української держави".

Прихильники Саакашвілі зустріли цю заяву свистом і криками "Ганьба". Судді після цього покинули зал засідань.

Адвокати Саакашвілі заявили, що вимагатимуть відведення суддів, після чого група підтримки почала кричати, щоб судді поверталися в залу засідань.

Нагадаємо, минулого тижня Саакашвілі висловив упевненість, що влада України відмовить йому в наданні статусу біженця і тим самим створять умови для видворення з країни. На його думку, це може статися вже 22 січня.

Українське громадянство Саакашвілі було припинено влітку 2017 року. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства.

11 вересня представники Саакашвілі подали заяву від його імені про визнання особою, яка потребує додаткового захисту.

Наприкінці жовтня Державна міграційна служба видала відмову у зв'язку з тим, що заява подавалася з порушенням пункту 8 частини 1 статті 1 (заява невстановленого зразка) та частини першої статті 7 (заява подається особисто або через законного представника) Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

Через кілька днів він знову подав заяву на отримання притулку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram