ГоловнаПолітика

У суді у справі Насірова зачитали ще 26 сторінок звинувачення, залишилося 718

Наступне засідання відбудеться 8 лютого.

У суді у справі Насірова зачитали ще 26 сторінок звинувачення, залишилося 718
Фото: Сергей Нужненко

У Шевченківському районному суді Києва 19 січня відбулося засідання у справі відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Як повідомляє "Укрінформ", на ньому Насірову продовжили запобіжний захід (заставу) до 19 березня і зачитали ще 26 сторінок обвинувального акту.

Загалом він складається з 774 сторінок, за два судових засідання прокурори пройшли тільки 56 сторінок.

Адвокати Насірова подали клопотання щодо забезпечення судового розгляду в розумні терміни, тобто частіше призначати судові засідання. В іншому випадку зачитування обвинувального акта може затягнутися на місяці.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Андрій Перов назвав це клопотання дивним, тому що саме захист на попередньому засіданні попросив зачитати обвинувальний акт повністю. Скорочена версія коротша в десять разів, і її можна було б оприлюднити за одне-два засідання.

Головуючий суддя пообіцяв, що судові засідання будуть призначатися в міру можливостей. Наступне відбудеться 8 лютого о 15:00. Потім можливі дати 14 лютого о 09:00, 15 березня о 10:30, 19 березня о 14:00, 28 березня о 09:00, 29 березня о 13:00.

Нагадаємо, 10 листопада Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала в суд звинувачення Насірова в завданні державі 2 млрд гривень збитків.

Насірову закидають зловживання владою і службовим становищем (ч.2 ст.364 КК України) та службове підроблення (ч.1 ст.366 КК).

За версією слідства, голова ДФС причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, упродовж 2015 року Насіров прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про розтермінування сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Орім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до шести років. Потерпілою стороною виступає компанія "Укргазвидобування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram