ГоловнаПолітика

Фігуранти журналістських розслідувань та дисциплінарних проваджень: що відомо про кандидатів у члени ЦВК

 23 січня президент нарешті підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії і лист про звільнення діючих, термін повноваження більшості з яких сплив ще у червні 2014 року. 

Президентська фракція подала аж п'ятьох кандидатів у члени ЦВК, «Народний Фронт» – трьох, «Відродження», Радикальна партія Ляшка і «Воля народу» – по одному, а «Батьківщина» й Опоблок – жодного. Більшість списку була погоджена ще 2016 року, лише кілька імен змінилися протягом «переговорів».

LB.ua проаналізував кандидатури, запропоновані парламентськими фракціями: серед депутатів, суддів, чиновників є люди з доволі неоднозначною репутацією. Докладно – у матеріалі LB.ua.

Квота Блоку Петра Порошенка

Михайло Вербенський – директор Департаменту аналітичної роботи та організації управління Міністерства внутрішніх справ. У МВС працює з 1986 року. Починав з УВС Чернігівської області. У лютому 2005-го став заступником міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Працював на посаді до 2010-го – поки головою МВС не став Михайло Клюєв. Після Революції Гідності Вербенський знову повернувся на керівні посади в міністерство.

Михайло Вербенський
Фото: ГУМВС Украины
Михайло Вербенський

Фігурував у кількох скандалах. Зокрема у справі будівництва ЖК «Кришталеві джерела» поблизу садово-паркового комплексу «Феофанія». Тоді кілька людей, які вклали гроші в новобудову на початковому етапі, так і не отримали квартир. Журналісти називали Михайла Вербенського людиною, яка покриває будову на рівні МВС.

Також він засвітився в сюжеті програми «Схеми», де йшлося про те, що він їздить в автомобілі Volkswagen Touareg вартістю від 38 до 58 тис. доларів із так званими «номерами прикриття», яких немає в загальній базі патрульних.

Світлана Кустова – адвокат, близька особисто до президента Петра Порошенка. Була його помічницею у 2012-2014 роках. Зараз працює помічницею нардепа Ірини Фриз – ще однієї близької співробітниці президента – і юрисконсультом ТОВ «Адвокатська компанія «Моор і Партнери». 

Світлана Кустова
Фото: facebook.com/Светлана Кустова
Світлана Кустова

Кустова – відомий адвокат, на боці Ющенка вела справу про фальсифікацію виборів у 2004 році. Після цього навіть була включена у списки партії «Наша Україна – Народна самооборона». На позачергових виборах у 2014 році була уповноваженою особою партії «Блок Петра Порошенка».

Ольга Желтова – заступниця завідувача секретаріату комітету ВР з питань правової політики і правосуддя, який очолює нардеп від БПП Руслан Князевич.

Відомо, що в минулому Желтова керувала організаційним відділом партії «Народний рух». Під час роботи там вона познайомилася з нардепом IV скликання Юрієм Ключковським. Згодом брала участь у розробці  змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» та проекту Виборчого кодексу 2000 року, автором якого є Ключковський. Хоча Желтова співпрацювала з Ключковським, його помічницею, як стверджує сам депутат, вона ніколи не була.

Ольга Лотюк доцент кафедри конституційного та адміністративного права КНУ ім. Тараса Шевченка з 2002 року.

Ольга Лотюк
Фото: www.facebook.com/olga.lotiuk
Ольга Лотюк

Працювала помічницею народного депутата IV скликання від блоку «За єдину Україну!» Миколи Онищука, міністра юстиції в часи президента Ющенка. У 2006 році балотувалася в парламент від партії Юрія Збітнєва «Нова сила» (№2 у виборчому списку).

Юристка – донька Степана Лотюка, екс-очільника столичної прокуратури. Він фігурував у розслідуванні телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом»: за інформацією журналістів, структури, до яких був причетний Лотюк, допомогли реалізувати схему виведення у приватну власність півгектара землі на Печерську, які належали Міністерству оборони.

Віталій Плукар – завідувач відділу моніторингу діяльності місцевих органів влади та підтримки їх правотворчих ініціатив Департаменту місцевого самоврядування та децентралізації Адміністрації Президента. Як уже писав LB.ua, на цю посаду його запросив перший заступник голови АП Віталій Ковальчук, який начебто і лобіював його кандидатуру в ЦВК.

Віталій Плукар
Фото: UDAR-TV
Віталій Плукар

В АП Плукар перейшов після розколу партії «УДАР» – до цього він був помічником нардепа Валерія Карпунцова.

У минулому Плукар уже працював у ЦВК – керівником одного з відділів юридичного департаменту.

Квота «Народного Фронту»

Наталія Бернацька (до заміжжя Севостьянова) – заступниця міністра юстиції Павла Петренка.

Бернацька Наталія
Фото: Пресс-служба Минюста
Бернацька Наталія

31-річна чиновниця прийшла на держслужбу за запрошенням Павла Петренка. Спершу обійняла посаду урядового уповноваженого з прав людини, а потім стала його заступницею. До цього вона працювала на кафедрі міжнародного права в Одеській юридичній академії, яку очолює одіозний Сергій Ківалов. У 2013 році отримала свідоцтво про право займатись адвокатською діяльністю.

У листопаді Севастьянова вийшла заміж за юриста Руслана Бернацького. Цікаво, що серед гостей весілля були лідер НФ Арсеній Яценюк, екс-голова АП Борис Ложкін і на той час уже відсторонений голова ДФС Роман Насіров, якого НАБУ звинувачує в завданні державі збитків на суму 2 млрд грн.

Ірина Єфремова – депутат від фракції «Народний Фронт». 

Ірина Єфремова
Фото: Изым Каумбаев
Ірина Єфремова

Її зараховують до групи впливу голови МВС Арсена Авакова. З 2005-го по 2010-й, коли очільником Харківської ОДА був Арсен Аваков, Єфремова працювала головою Печенізької районної адміністрації. Пізніше вона стала депутатом Харківської обласної ради VI скликання від «Батьківщини». 

Леонтій Шипілов – помічник нардепа Миколи Величковича, який під час Майдану був заступником керівника ГО «Самооборона Майдану» Андрія Парубія, а з березня по листопад 2014-го працював заступником голови МВС Арсена Авакова.

Шипілов Леонтій
Фото: 112
Шипілов Леонтій

Сам Шипілов теж добре знайомий з Андрієм Парубієм – він є його радником, відколи той ще був заступником голови Верховної Ради.

До Майдану Шипілов був керівником юридичної служби Харківського обласного виборчого штабу партії «УДАР» і навіть потрапив у виборчі списки на виборах 2012 року під номером 134.

Квота групи «Відродження»

Алла Басалаєва суддя Дарницького районного суду Києва. На посаду була призначена екс-президентом Віктором Януковичем 23 січня 2012 року. 

Алла Басалаева
Фото: vidrodzhennya.org.ua
Алла Басалаева

3 лютого 2015 року на неї було відкрите дисциплінарне провадження, яке згодом закрили. Термін її повноважень минув торік, тому зараз вона проходить кваліфікаційну перевірку. За інформацією видання PROSUD, Басалаєва 7 років працювала у ЦВК. З 2005 року – на посаді головного консультанта відділу представництва в судах і контролю за застосуванням законодавства про вибори і референдуми в Україні правового управління Секретаріату Комісії. А з 2008 по 2012 рік – завідувачем відділу представництва інтересів Комісії в судах юридичного управління Секретаріату ЦВК.

Лобістом її кандидатури ЗМІ називають нардепа Валерія Писаренка, який свого часу належав до так званої «групи Андрія Портнова».

Квота Радикальної партії Олега Ляшка

Тетяна Юзькова народний депутат від РПЛ. Член Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя. Юзькова захищала Олега Ляшка в процесі про наклеп з колишнім віце-прем'єр-міністром України Василем Дурдинцем. У Раду пройшла після того, як депутатський мандат склала співачка Злата Огневич.

Тетяна Юзькова
Фото: vru.gov.ua
Тетяна Юзькова

Юзькова – дочка першого голови Конституційного Суду Леоніда Юзькова, якого називають учителем Віктора Медведчука. Сама депутатка цю інформацію не спростовувала, лише заявила, що її батько «був викладачем у НУ ім. Тараса Шевченка, де навчав багатьох людей». При цьому не заперечує, що добре знайома з одіозним політиком – вони обоє були членами адвокатського об'єднання «Шевченківська колегія адвокатів м. Києва». 

Квота групи «Волі народу»

Тетяна Сліпарчук президент Української арбітражної асоціації. 

Татьяна Слипарчук
Фото: ukrinform.ua
Татьяна Слипарчук

 Партнер юридичної фірми «Саєнко Харенко». З 1994 по 2004 рік працювала генеральним секретарем Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України. З 2004 по 2011 рік – партнером юридичної компанії «Василь Кісіль і партнери», керівником практики міжнародної торгівлі і міжнародного арбітражу.

Сліпарчук була членом конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади в Державному бюро розслідувань за квотою президента.

Квота «Самопомочі»

Євген Радченко – експерт з виборчого законодавства в Реанімаційному Пакеті Реформ і директор з розвитку «Інтерньюз-Україна». 

Працював заступником голови правління Комітету виборців України. У 2004 -2005 роках був координатором виборчих програм Асоціації американських юристів (ABA/CEELI).

Євген Радченко
Фото: youtube
Євген Радченко

З 2005 по 2008 рік – радник з питань виборів та управління координатора проектів ОБСЄ в Україні.

З 2009 року – експерт Венеційської комісії. Працював на виборах у 14 країнах.

Радченко був помічником-консультантом народного депутата IV скликання від «Нашої України» Володимира Стретовича. Брав участь у розробці концепції Виборчого кодексу України 2000 року, на основі якого розроблявся Виборчий кодекс №3112, який зараз ухвалено в першому читанні.

До кінця не зрозуміло, за чиєю квотою у список потрапили двоє кандидатів: Олег Конопольський і Надія Синиця.

Судячи з біографії обох – це люди, близькі до керівництва «Народного Фронту». Зокрема, Синиця була заступницею міністра Кабінету Міністрів Остапа Семерака в першому уряді Арсенія Яценюка. У «Народному Фронті», однак, кажуть, що вона займала цю посаду за квотою партії «УДАР». 

Надія Синиця
Фото: Пресс-служба Кабмина
Надія Синиця

Адвокат Олег Конопольський був представником Арсенія Яценюка у ЦВК на президентських виборах 2010 року.

Однак у фракції «Народний Фронт» запевнили кореспондента LB.ua, що жодного з цих людей НФ у члени ЦВК не висував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram