ГоловнаПолітика

Росія заявила, що ухвалення закону про Донбас веде до ескалації

"Київ ховає досягнуті в Мінську домовленості".

Росія заявила, що ухвалення закону про Донбас веде до ескалації
Фото: tvc.ru

Міністерство закордонних справ Росії випустило коментар у зв'язку з ухваленням Верховною Радою закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

Стверджується, що мета документа "законодавчо підтвердити лінію Києва на вирішення "проблеми Донбасу" силовим шляхом".

"По суті, П. О. Порошенко отримує необмежені, близькі до диктаторських, повноваження на придушення інакодумства і невдоволення. Інакше як підготовкою до нової війни це назвати не можна", - йдеться в повідомленні на сайті МЗС РФ.

МЗС РФ незадоволене тим, що "в законі безапеляційно стверджується, що Російська Федерація, мовляв, "здійснює злочинний акт агресії" проти України, "тимчасово окупує частину її території", керуючи Донбасом за допомогою підконтрольної Москві "окупаційної адміністрації".

На думку Москви, закон суперечить Мінським угодам.

"Про жодну "реінтеграцію" мова не йде. Навпаки, все робиться для того, щоб ще більше розколоти Україну і відштовхнути від себе громадян, які проживають в Донбасі. Київ ховає досягнуті в Мінську домовленості і весь наявний механізм пошуку взаємно ухвалених рішень з подолання внутрішньоукраїнської кризи, включаючи і "нормандський формат", - йдеться в заяві.

"Не можна не звернути увагу, що ухвалення закону дивним чином "збіглося" у часі з анонсованим у Вашингтоні рішенням про готовність США поставити в Україну летальне озброєння. На жаль, ми є свідками створення ситуації, яка загрожує небезпечною ескалацією в Україні з непередбачуваними наслідками для загального миру і безпеки", - підсумували в МЗС РФ.

Нагадаємо, у четвер Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №7163. Документ визначає контрольовані "ДНР" і "ЛНР" території як тимчасово окуповані Росією. Військова присутність України на Донбасі визначається як заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування та відсічі російської збройної агресії в Донецькій і Луганській областях. Вносяться відповідні поправки в інші законопроекти, що замінюють термін "антитерористична операція".

Керівництво силовиками, залученими до цих заходів, покладається на Об'єднаний оперативний штаб Збройних Сил України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram