ГоловнаПолітика

Юрій Луценко: «Інсинуації про те, що ніяких коштів ніхто не повернув, – це груба брехня»

Того тижня катарський телеканал «AlJazeera» оприлюднив розслідування про конфісковані Генеральною прокуратурою кошти екс-президента Віктора Януковича, зокрема про спроби колишнього народного депутата Олександра Онищенка і російського бізнесмена Павла Фукса придбати в одного з «гаманців» Януковича Сергія Курченка кіпрську компанію «Quickpace» за 30 мільйонів доларів. При цьому активи компанії складають 160 мільйонів доларів, які заморожені рішенням українського суду. Згодом «Al Jazeera» опублікував текст засекреченого рішення Краматорського суду щодо коштів Януковича, в якому описано низку схем виведення з українських державних підприємств коштів та купівлю за них валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Купівля ОВДП оточенням Януковича відбувалася за посередництва низки структур, зокрема інвестиційної компанії ICU, яка обслуговувала і бізнес-інтереси президента України Петра Порошенка.

Опубліковані матеріали викликали низку запитань – і щодо якості розслідування Генеральної прокуратури, і щодо коштів Януковича, і щодо ролі компанії ICU, представникам якої не було висунено жодних звинувачень. 17 січня генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони виклав бачення його відомством однієї з найрезонансніших справ, які розслідувала прокуратура.

LB.ua наводить головні тези з виступу Юрія Луценка.

Фото: стоп-кадр

Про конфісковані кошти 

Інсинуації про те, що ніяких коштів ніхто не повернув, – це груба брехня тих, хто хоче скомпрометувати рішення Краматорського суду з метою повернути кошти з України до тих злочинців, які їх розікрали.

За матеріалами Держфінмоніторингу ГПУ наклала арешт на активи загальною вартістю 1,5 млрд доларів, це відбулось у 2014 році. Після цього було порушено ряд проваджень, які мали на меті повернути ці кошти українцям. Тому теза спільників Януковича про те, що це було блискавичне, фейкове «провадження Кулика», є брехливою. Слідство тривало три роки.

Про причини засекречення рішення Краматорського суду

Ми засекретили рішення Краматорського суду тому, що одночасно в ГПУ ще продовжується слідство в десятках справ, де фігурує організоване злочинне угруповання Януковича в різних його конфігураціях, в різних його, зокрема економічних, злочинах. У рішенні Краматорського суду перелічується сотня суб’єктів господарювання, через які Янукович проводив свою злочинну діяльність. Розсекречення цієї інформації дуже ускладнить проведення слідчої та оперативно-розшукової роботи щодо бенефіціарів цих структур.

Фото: стоп-кадр

Про те, кому були винесені вироки у справі про вкрадені оточенням Януковича кошти

Є 30 вироків судів, за якими засуджено 30 осіб, причетних до відмивання грошей. З них 29 – це керівники фірм, які допомагали відмивати кошти, ще одна людина – перший заступник міністра економіки. Всі вони засуджені та визнані членами організованого злочинного угруповання на чолі з Януковичем. Рішеннями судів були встановлені понад 500 підприємств, які допомагали проводити махінації з грошима. 

Про роль ICU

Одна зі спекуляцій - те, що Луценко нібито не хоче звертати увагу на роль ICU у виводі коштів з України. Це радикальна брехня. ICU нічого не оформлювала - ні щодо виведення, ні щодо надходження коштів. Вони оформлювали лише купівлю коштів за кошти, розміщені на рахунку Ощадбанку та інших банків, в емітовані Україною цінні папери. Ми вивчали роль ICU та банківських працівників в оформленні купівлі за брудні кошти цінних паперів Української держави.

Ще до виходу матеріалів «Аль Джазіри» і «Української правди» слідство допитало працівників Нацбанку, Ощадбанку і членів ICU й отримало необхідні свідчення. Також Держкомісія з цінних паперів провела перевірку їхніх дій. Висновки перевірки свідчать, що в діях брокера немає порушень закону. Результати цієї перевірки відправлено на експертизу експертної установи. Від цієї експертизи і буде залежати, чи епізод про відповідальність працівників банків ICU закриють, чи їм будуть висунуті підозри.

Фото: president.gov.ua

Про те, на що витратили спецконфісковані кошти

У результаті спецконфіскації 700 млн отримала Адміністрація Державної прикордонної служби, з них 300 – на облаштування кордону, а ще 400 млн – на створення системи ідентифікації відбитків пальців, яка була введена напередодні Нового року. Національна гвардія отримала 900 млн, за що придбала бронетехніку. Національна поліція - 1,480 млрд. Міністерство оборони отримало найбільше з цих коштів, і коли ми читаємо, що сотні ракетних комплексів вітчизняного виробництва пішли в армію, то це за ці кошти.

Про те, скільки ще вкрадених коштів хочуть конфіскувати

Ми плануємо провести спецконфіскацію ще 3 млрд гривень у першій половині цього року. Як, де і коли, я не буду розголошувати в інтересах слідства. Учора я звернувся до прем'єр-міністра, попросив узяти під особистий контроль діяльність виконавчої служби, яка повинна забезпечити цю спецконфіскацію.

Про закон про спецконфіскацію, який Верховна Рада намагається ухвалити ще з 2016 року

Закликаю ухвалити цей закон. Він унеможливив би спекуляції юридичними тонкощами для клубу захисників Януковича і його брудних доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram