ГоловнаПолітика

ГПУ планує провести спецконфіскацію ще 3 млрд гривень у першому півріччі, - Луценко

Генпрокурор закликав Раду прийняти окремий закон про спецконфіскацію.

ГПУ планує провести спецконфіскацію ще 3 млрд гривень у першому півріччі, - Луценко
Фото: ГПУ

Українські правоохоронні органи мають намір провести спецконфіскацію ще 3 млрд гривень у першій половині 2018 року.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми плануємо провести спецконфіскацію ще 3 млрд гривень - у першій половині цього року. Як, де і коли я не буду розголошувати в інтересах слідства", - сказав генпрокурор.

Він також зазначив, що банки мають право виконувати рішення судів як самостійно, так і через припис виконавчої служби.

"Учора я звернувся до прем'єр-міністра, попросив узяти під особистий контроль діяльність виконавчої служби, яка повинна забезпечити цю спецконфіскацію", - наголосив Луценко, зазначивши, що не допустить скасування судових рішень і повернення коштів злочинцям.

"Спроби представників офшорних компаній, які співпрацювали з ОЗУ Януковича, наштовхуються на українські закони, які унеможливлюють їхню участь у скасуванні рішення судів. Так працює система в усьому ЄС. Тому у зловмисників один вихід - дискредитувати дії прокуратури і Краматорського суду і спробувати забрати в України гроші через рішення в іноземних юрисдикціях. Тому запущено кампанію з дискредитації, що спрямована на повернення коштів злочинцям. Цього не буде", - заявив Луценко.

Він також додав, що це - "не кінець спецконфіскації". Генпрокурор наголосив на необхідності прийняти окремий закон про спецконфіскації.

"Цей закон остаточно би унеможливив спекуляції захисників Януковича, тому я закликаю народних депутатів затвердити цей закон", - сказав він.

Нагадаємо, в грудні Луценко заявляв, що прокуратура планує конфіскувати 5 млрд гривень коштів Януковича та його оточення.

Перша спецконфіскація відбулася навесні 2017 року. 28 квітня Луценко повідомив, що набуло чинності рішення Краматорського райсуду Донецької області про конфіскацію 1,5 млрд доларів оточення Януковича. Кошти були конфісковані в рамках вироку екс-директору компанії "Газ України-2020" Сергія Курченка Сергію Кашкіну.

Вердикт Краматорського райсуду датовано 28 березня 2017 року. Суд затвердив угоду про визнання провини від 21 березня між Сергієм Кашкіним і військовим прокурором сил АТО Костянтином Куликом. Кошти були конфісковані з рахунків Ощадбанку і Приватбанку.

У вересні Україна конфіскувала ще $200 млн оточення Януковича. Конфіскацію провели за рішенням райсуду міста Черкаси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram