ГоловнаПолітика

Україна приєдналася до програми глобального контролю за контейнерними перевезеннями

ДФС і ДПСУ отримають доступ до міжнародних баз даних.

Україна приєдналася до програми глобального контролю за контейнерними перевезеннями
Фото: facebook.com/Myroslav.Prodan/

Україна приєдналася до Програми глобального контролю за міжнародними контейнерними перевезеннями ООН і Всесвітньої митної організації, повідомив в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан у фейсбуці.

"Сьогодні разом із директором Департаменту аналізу та громадських зв'язків Управління з наркотиків і злочинності ООН Жан-Люком Лемайо і головою Держприкордонслужби Петром Цигикалом підписали відповідний меморандум", - зазначив він.

ДФС і ДПСУ отримають доступ до міжнародних баз даних, за допомогою яких зможуть відстежувати нелегальні потоки наркотиків, зброї, фальсифікату.

"Ще до того, як контейнер дістанеться України, ми вже будемо знати про можливості його використання для нелегальних перевезень", - написав Продан.

Готуючись до приєднання до програми, Україна минулого року створила дві групи - в Одеському морському торговому порту і в аеропорту "Бориспіль". Зарубіжні партнери провели навчання цих груп.

"І вже сьогодні вони зможуть у повному обсязі аналізувати дані з міжнародної системи контролю за переміщенням контейнерів. Тобто ми вже зараз зможемо в повному обсязі оцінювати ризики тих вантажів, які надходять в Україну або переміщуються через нашу державу транзитом", - зазначив керівник ДФС.

У перспективі планують створити такі оперативні групи і в пунктах пропуску на західному кордоні.

Продан обґрунтував приєднання до програми тим, що потік вантажів в Україні за останній час значно збільшився. Минулого року в країну надійшло на 700 тис. контейнерів більше, ніж у 2016-му, були оформлені майже 5 млн контейнерів. Також збільшився і транзит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram