ГоловнаПолітика

Україна залишається частково вільною країною за версією Freedom House

Поліпшень за останній рік майже не відбулося.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House знову зарахувала Україну до частково вільних країн.

Про це сказано в доповіді за 2017 рік, опублікованій на сайті організації.

Увага: позначення Криму іншим кольором НЕ означає, що Freedom House ставить під сумнів його приналежність Україні
Фото: freedomhouse.org
Увага: позначення Криму іншим кольором НЕ означає, що Freedom House ставить під сумнів його приналежність Україні

Кожну країну правозахисники оцінюють за двома критеріями (рівень політичних прав і громадянської свободи) за шкалою від 1 до 7, де 1 - найкращий показник, а 7 - найгірший. Україна, як і рік тому, отримала 3 бали за обома критеріями (частково вільна). За 100-бальною системою України набрала 62 пункти (що більше - то вільніша країна). У торішній доповіді Україна мала 61 бал.

Крим, який перебуває під російською окупацією, отримав 7 балів із 7 за рівнем політичних прав і 6 балів за рівнем громадянської свободи). За 100-бальною системою Крим набрав 9 пунктів, це одна з найменш вільних територій у світі.

"Україна все ще оговтується від безладу, пов'язаного з позбавленням президентської влади Віктора Януковича у 2014 році, а також кризи, яка почалася через російську окупацію Криму та військову підтримку сепаратистів на Донбасі, у Східній Україні. Нездатність влади розслідувати широкомасштабну корупцію на керівних посадах підірвала рівень підтримки уряду серед населення і вплив на спроби проведення реформ. У сфері цивільних свобод політичний тиск і напади на журналістів загрожують свободі преси", - характеризує Україну Freedom House.

Ключовими подіями 2017 року України названо медичну й освітню реформи, а також посилення влади місцевих і обласних адміністрацій; уповільнення боротьби з корупцією і нападки на антикорупційні органи; обмеження доступу до російських сайтів; бої на сході України.

Зі 195 країн, яких оцінювали, 88 були визнані вільними, 58 - частково вільними і 49 - невільними.

Нагадаємо, що Україна вважалася частково вільною від часу оголошення незалежності 1991 року аж до Помаранчевої революції. У роки президентства Віктора Ющенка країна вважалася вільною, однак з приходом до влади Віктора Януковича ситуація знову погіршилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram